03.04.2015 | 22:10
Менда от ГЕРБ пита: Къде е държавата?
Председателката на бюджетната комисия се чуди защо институциите са проспали КТБ

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова нарече фалита на КТБ „най-яркият провал на държавата“. В предаването „Панорама“ на БНТ тя сподели за фалиралата банка, че „някои могат да я нарекат пирамида, други могат да я нарекат черна дупка“.

Менда Стоянова каза още, че не приема поведението на Цветан Василев, който от Белград „да заплашва със скрити признания“. „Ако той иска да докаже, че не е виновен да дойде и да говори. Цветан Василев си носи своята вина, както и мениджърът на банката. По-важното е защо Цветан Василев и може би други като него могат да правят това. Къде е държавата, къде са нейните регулатори?”, зачуди се в ефир Стоянова.

Попитана кои са виновниците за КТБ тя отговори: „Никога не са всички, винаги има конкретни виновни. Въпросът е те да се назоват и да получат отговор на своята вина”.

Шефката на бюджетната комисия се оплака, че България е „опасана със законови тайни“. Посочи Закона за класифицираната информация, „където има държавна и служебна тайна“. Чрез този закон определени лица, които имат допуск до тази тайна, включително и депутати, биха могли да стигнат до нея. Професионалната тайна се оказа неразбиваема”.

Менда Стоянова съобщи, че правителството не може да получи достъп до професионалната тайна на надзора на БНБ и на неговата дейност, както и фактите от доклада на Комисията по надзор на регистрираните одитори.

„Това, че ще останат едни скрити за обществото факти ще пораждат още недоверие и създават усещането в тези регулатори, че те са ненаказани”, добави председателят на Комисията по бюджет и финанси.

4 коментара

  1. Рангел Тодоров каза:

    Г-бжо Стоянова,почти всичко което стана с КТБ вече е извесно.Защо това което казвате е опит да не назовете истината?.Вие лично и публично съобщихте,че на банката не може да се помогне,защото спасяването ще погълне над 6 млд.лв.Това го казахте публично (в парламента) и вероятно то е послужило на премиера на свой ред,в типичния за него стил да каже “тази банка не мога да я спася”.Борисов да спасява банка,която няма нужда да бъде спасявана.Всичко това става,след като ГЕРБ пое властта.Това стана по време,когато Хр.Вучева,Муравей Радев,Кольо Парамов,Хърсев,Александров и много други експерти излязоха с предложения,как да се възстанови нормалната работа на институцията, не да се спасява.Сега ще споделя нещо,което никой до сега не е коментирал.Защо ГЕРБ чрез Вас,чрез финансовия министър та дори ярез Бойко Борисов не отделихте пасивите от активите и не ги приведохте в режим на администриране.Не е ясно какво означава това?Ще го обясня,просто е.Последните две години до въвеждането на специалния надзор, пасивите на КТБ от 3.5 млд.лв..нарастват на 6.7 млд.лв.Съществува оперативна информация,че на 100 лв.новопривлечени пасиви,депозантите са теглели до еди лев за посрещане на текущи плащания.Някой бил казал,че КТБ била пирамида.При това състояние на пасивите,на администратора му оставаше публично да защити правата на депозантите по вече сключените договори и да постави фонда за гарантиране като обезпечител.Никакво теглене на пари.никакви заеми.Когато приключи връщането на гарантираните влогове, оказа се,че само 2% от тях са поискани в брой.Активите на КТБ след публикуваните на няколко статии показват нещо,което те кара на Цв.Василев да му признаеш изключителни качества при банкирането.На Стоянова неуморно да и се посочват фактите, тя пак ще отрича.Прочетете материала на Пламен Станчев и бързо ще разберете.КТБ е заобиколила закона,но е усвоила производствени активи за 2.5 млд.лв.По наенски да го кажем-ега ти банката.И защо тази перла,това бижу не го одържавихте.И на това няма да дадете отговор.ГЕРБ не предприе тази мярка,защото Василев нямаше да може да бъде обезкостен,нямаше да бъде наказан заради бюлетините в Костинброд.

  2. Бончев каза:

    Демагогията “прелива” от устата на тази “свекърва.”Държавата е една подгизнала географска площадка, върху която живее един народ, характерен с овчедушието си което го съпровожда навсякъде.В противен случай,ти Менто,щеше да бъдеш един беден окъсан счетоводител,а сега свиваш всеки месец по 3.000 лв.и питаш къде е държавата.НЯМА Я!

  3. SOS каза:

    ТИ ЗНАЕШ ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА ,НО Е ДОБРЕ ТОВА ДА ТИ ГО РАЗЯСНИ ТВОЯТ ГУРУ БОЙКО МУТРАТА ОТ СЕЛО ХЕРАКОВО И НЕ СЕ ПРАВИ НА УДАРЕНА НЕГРАМОТНА ДЪРТА ШАФРАНТИЯ.

  4. Лазар Юрдакев каза:

    Много хора задават същият въпрос, но отговор няма! Държавата абдикира още през 1989 и се превърна в територия на мафия и бандитизъм, която спокойно можем да наречем Мутрагения. Всички “държавни” институции са разядени от невиждана по размери корупция, грабежите са почти всекидневно явление, народа тъне в мизерия, циганите източват “държавата”, ядат, пият, живеят и безчинстват, докато премиера се прави на духовит и ръси бисери ежедневно!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране