01.03.2016 | 0:01
Мигранти щурмуваха с камъни границата с Македония
Стражите на реда отвърнаха със сълзотворен газ, който разпръсна временно тълпата

Мигранти предприеха отчаян щурм на границата и нападнаха македонската полиция, като я замеряха с камъни, опитвайки се да пробият блокадата. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги отблъснат, предаде Ройтерс. Групи от млади мъже пробиха част от оградата, като предварително унищожиха бодливата тел. Те бяха посрещнати от добре въоръжени полицаи с щитове и шлемове. Това не уплаши нахлуващите, които започнаха да ги замерят с камъни. Полицията се защити и използва сълзотворен газ, разпръсвайки мигрантите. Броят на блокираните в Идомени, от гръцката страна на границата, достигна 7000 мигранти.

Местните медии съобщиха по-рано, че Македония повторно е затворила границата си в четири часа сутринта, след като в неделя вечер пропусна 350 души, избягали от войните, в които се водят бойни действия. Според официалните власти в граничния район са се струпали над 7000 мигранти, болшинството от които са афганистанци и африканци.

По оценка на редица международни наблюдатели днес в най-тежко положение се оказва Македония, която е на път да бъде напълно дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Според много медии до голяма степен причината за тази бурна реакция на мигрантите е, че напрежението, което избухна сред тях, след като сирийските бежанци обвиниха мигрантите от Афганистан и Африка като основна причина до затварянето на границата и закриването на „Балканския маршрут“.

Припомняме, че през 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които поеха към Германия. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 110 000 мигранти. За да се опитат да ги намалят,  Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране