16.11.2015 | 7:37
Милиони американци и британци ще останат без работа заради роботите
Най-застрашени са работните места, за чието изпълнение се дава най-ниска работна заплата

Десетки милиони работни места в американската и британската икономика са изложени на риск от закриване заради автоматизацията, смятат икономисти от Централната банка на Англия, цитирани от телевизия Си Ен Ен. „Близо 80 милиона от работните места в САЩ и на около 15 милиона във Великобритания биха могли да бъдат извършвани от роботи“, заяви представителят на банката Анди Халдан в реч по време на конгреса на Съюза на търговците. През октомври заетите в САЩ наброяват 143 млн. души, като в това число не се включват трудещите се в селското стопанство. Според специалиста най-застрашените работни места са тези, за чието изпълнение се дава най-ниска работна заплата. „С други думи технологиите действат като регресивен данък върху доходите на работниците с най-ниски способности. Това може да доведе до допълнително различие в доходите“, допълва той.

„Колкото по-умни стават машините, толкова по-голяма става вероятността полето за изява на уникалните човешки способности да намалява“, каза Халдан. Той посочи за пример колите без шофьори, чието съществуване беше немислимо само преди десетилетие, но сега са реалност. Банкерът подчерта, че излизането от застоя в икономиката има по-малък ефект върху заплатите, отколкото по-рано. „Тази ситуация би могла да възникне, защото технологиите направиха по-евтино от всякога да се замени човешкият труд с машина“, смята той. Възможно е все пак развитието на технологиите да увеличи търсенето на нови стоки от нови производства, които пък на свой ред ще изискват нови работници.

Междувременно американски онлайн магазин роботизира продажбата на употребявани коли Carvana в град Нешвил, щата Тенеси. Съоръжението представлява напълно автоматизиран пететажен гараж. Купувачът пуска в апарата специален жетон, който е получил след заплащането на машината. След това робот доставя автомобила, спускайки го от съответния етаж до клиента. Окончателното изтегляне на парите от сметката на клиента се извършва седем дни след като той е получил колата. През това време той я управлява и преценява нейните преимущества и недостатъци, при което може да направи рекламация или да откаже сделката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране