16.12.2023 | 12:12
Министерството на културата нареди да спре демонтажа на ПСА. Вяра Тодева го скри от съда
Областната администрация не е съгласувала демонтажа на фигурите със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства

Министерството на културата е разпоредило на 14 декември незабавно да спре демонтирането на фигури от Паметника на Съветската армия. Това става ясно от документ, разпространен от сайта “Гласове”.

Главният инспектор към “Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство Иван Цанов Генов е наредил на Областната администрация – област София незабавно да преустанови дейностите по паметника. Като основание той е посочил нарушение на чл. 14, ал. 1 и 3 от Закона за културното наследство, както и по чл. 200д, предложение второ от Закона за културното наследство.

Според Министерството на културата Областната администрация не е съгласувала демонтажа на фигурите със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата през 2011 г. Именно той като постоянно действащ орган одобрява всички предложения за монтаж, ремонт, преместване, демонтаж и т.н. на всички паметници, които попадат под Закона за културното наследство. Както личи от заповедта, тя е издадена на 14 декември и е за незабавно изпълнение, но въпреки това рязането на фигури от Паметника на Съветската армия продължи и на 15 декември.

Областната управителка Вяра Тодева не е предоставила тази заповед на съда, който принуди Областната администрация да покаже всички документи, свързани с решението за демонтаж на паметника.

Административният съд в София образува вчера второ административно дело по искания за спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия. Според юристи демонтажът на паметника е абсолютно незаконен и ще падне в съда. Какво обаче ще стане с вече демонтираните фигури и дали София няма да остане с обезглавените постаменти за години напред, никой не знае.

Ето и заповедта за спирането на демонтажа на фигурите от Паметника на Съветската армия:

 

 

 

 

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ще има ли осъдени или всеки който пожелае без разрешение къде има паметник може да го бута или за едни помяри не важът законите може да са защитени като белите мечки и си прават какво пожелаят .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране