01.12.2016 | 0:01
Министри в оставка ударно пускат обществени поръчки
Десетки милиони левове ще се харчат за компютри, печатни устройства, тонери, дронове както и за оранжерия в Монголия

Осем министерства и управлявани от тях ведомства, са обявили 13 обществени поръчки, след като Народното събрание гласува оставката на правителството. Покупка на компютри, тонери, шредери – устройства за унищожаване на документи, самолетни билети, автомобили и награди за участниците са сред нещата, за които ще бъдат отпуснати средства от държавния бюджет преди Коледа, съобщи dnevnik.bg. На 14 ноември сайтът на Агенцията за обществени поръчки не работеше до късния следобед. Достъп имаше след 17 часа, когато на него имаше 43 нови обществени поръчки – от министерства – 13, от общини, болници и други ведомства. На следващия ден се появиха още 75 поръчки, а до 21 ноември на сайта бяха качени нови 138.

За доставка на тонери и “други консумативи за печат за копирни и печатащи устройства” Министерството на финансите ще плати 16 млн. лв, а възложител е министърът в оставка Владислав Горанов. Целта на поръчката е сключване на “рамково споразумение с 5 лица” за срок до 18 месеца. Поръчката е с три обособени позиции, като за първите две са посочени марките тонери, а за третата изискването да бъдат “съвместими (неоригинални) и да са произведени за конкретните марки и модели копирни и печатащи устройства”. Поръчката е изпратена до агенцията на 24 ноември и е обявена четири дни по-късно.

Седмица след като НС гласува оставката на кабинета, министърът на икономиката Божидар Лукарски е възложил обществена поръчка за купуване на копирна, компютърна и периферна техника. Стойността без ДДС е 138 хил. лв. Част от тази сума е от бюджета на министерството и с нея ще бъдат купени 3 копирни машини, 19 принтера и 75 монитора. Двадесет и един шредера и 16 преносими компютри ще бъдат платени по програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Близо 20 млн. лв. без ДДС ще плати Министерството на вътрешните работи за изработка на български лични документи по образци. Основното изискване е документите да разполагат с определени защитни елементи и електронен носител на информация (ЕНИЕ) със “съответната операционна система” STARCOS. Наличие на изключителни авторски права върху системата, както и върху защитния елемент STEPо, има немската компания ВЕРИДОС ГмбХ. По тази причина до нея е изпратена покана за участие в процедурата.

Договорът с компанията “Сименс”, която отпечатваше личните документи, изтече в средата на април. Търсенето на нов изпълнител започна в началото на тази година, когато МВР обяви поръчка за близо 500 млн. лв. за срок от 11 години. Тя обаче бе спряна от Бойко Борисов поради съмнения за прозрачността, а Румяна Бъчварова обяви търг за следгаранционна поддръжка на системата за издаване на лични документи за срок от 1 година.

Поръчка за 1,4 млн лв. е обявило Министерството на земеделието и храните в деня на оставката на кабинета. Тя е за проектиране и изграждане на оранжерия за отглеждане на зеленчуци в Улан Батор, Монголия. Възложител е министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. Поръчката за оранжерия се открива заради споразумение от 2015 г. между министерствата на земеделието и храните на България и на Монголия.

Дни преди да подаде оставка, бившият шеф на “Агенция пътна инфраструктура” Лазар Лазаров е подготвил обявяването на две обществени поръчки за 4 лмн. лв. без ДДС. Първата е за създаване на идеен проект за автомагистрала “Струма” в участъка между Крупник и Кресна. Поръчката е тип конкурс, като са предвидени и награди за участниците, а “наградният фонд” е 2,5 млн. лв. От него 85% ще получи участникът, класиран на първо място, 10% са за този на второ и 5% за класирания на последното трето място. Втората е договорена без обявление поръчка за зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи на магистралите “Люлин” и “Струма”. Стойността без ДДС е 1,5 млн. лв., като е възложена на държавното дружество “Автомагистрали”.

Поръчка за 500 хил, лв. е обявило Министерството на културата. Тя е за самолетни билети за служебни пътувания в страната и чужбина и “съпътстващи дейности”. Срокът на поръчката е 24 месеца, като е посочено, че договорът с избрания изпълнител подлежи на обновяване.

За повишаване на сигурността по границата Главна дирекция “Гранична полиция” е обявила две обществени поръчки на приблизителна стойност 9,6 млн. лв. без ДДС. Първата е за купуването на “дрон” за нуждите на граничния контрол по българо-турската граница. Тя е за 390 хил. лв. без ДДС. Поръчката предвижда доставката на “два или повече” безпилотни летателни апарати и една наземна станция. Втората поръчка е за закупуването на нови патрулни и специализирани автомобили. Поръчката е разделена на 6 обособени позиции, За близо 9,2 млн. лв. без ДДС ще бъдат закупени: автомобили за транспорт на служебни кучета, от които 16 с повишена проходимост и пет броя с нормална проходимост; 20 броя автомобили с нормална проходимост; 90 броя с висока; 15 броя автобуси с по 16 места и два броя с 50.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране