12.11.2023 | 12:24
Мистерията разплетена: Защо Карадайъ излетя от ДПС?
Очаква се до дни той да напусне и Народното събрание

Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС, е решил да сложи край на политическата си кариера. Очаква се до дни да напусне и парламента с молба до администрацията на Народното събрание.

Вестта за оставката му, която е в джоба на новия-стар лидер Ахмед Доган, бе доста изненадваща, въпреки че за това се говори упорито от няколко месеца в партията, а недоволството срещу самозабравилия се лидер нараствало. Каква обаче е първопричината той да си тръгне.

Отстраняването на Мустафа Карадайъ е своеобразен жест към турския президент Реджеп Ердоган, категорични са хора от ръководството на ДПС. Източниците ни от партията разкриват, че решението за оставката е взето още преди половин година от почетния председател Ахмед Доган, който изчаквал удобния момент да го приведе в действие.

Прегрешението на Мустафа Карадайъ е негова учудваща политическа недалновидност. Става въпрос за неговата среща с кандидата на опозицията в Турция за президент Кемал Кълъчдароглу. През пролетта, докато в южната ни съседка течеше кампанията, а Кълъчдароглу се сочеше като възможен победител, опонентът на Реджеп Ердоган пристигна на изненадваща визита у нас. Целта на посещението му бе да агитира в своя полза живеещите тук български турци с двойно гражданство.

Самата визита до последно е държана в тайна, а високият гост е посрещнат в Кърджали лично от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и кмета на града Хасан Азис. За няколкото дни в България Кемал Кълъчдароглу успя да обиколи повечето от бастионите на ДПС, а представители на движението открито агитираха в негова полза, подкокоросвани от Карадайъ.

Усилията им дадоха резултат. След преброяване на пуснатите в България бюлетини Кълъчдароглу събра почти 70% от вота. Е, това не му бе достатъчно, за да катурне Реджеп Ердоган, който макар и след балотаж си осигури втори мандат с чувствителна разлика от 2 млн. гласа.

Твърди се, че помощта на ДПС за Кемал Кълъчдароглу е приета доста лично от Ердоган, който трудно прощава подобни предателства и бил доста разочарован. След даден знак от него почетният председател на ДПС е нямало как да не отреже главата на прегрешилия Мустафа Карадайъ.

Впрочем, по тази причина и кмета на Кърджали Хасан Азис не бе номиниран за нов мандат. А че съдбата на Карадайъ е предрешена стана ясно и от честитката за рождения му ден на 8 май, която му отправи Ахмед Доган. Поздравлението си почетния председател гласеше дословно: „Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите!”

В ДПС определено са доволни от отстраняването на Мустафа Карадайъ. В партията напоследък се трупало сериозно напрежение срещу него, а знакови хора от Движението били прокудени. До провеждането на нов конгрес оперативното управление на ДПС се поема отново от Ахмед Доган. След това се очаква лидер да стане най-активният депутат в този парламент Делян Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране