29.01.2016 | 0:01
Мижав протест опроверга големите страхове на властта за метеж
Исканията на хората от площада пред НС бяха разнопосочни и неосъществими, но бяха сведени до едно - оставка

Големите страхове на властта, че се готви втори пуч на кабинета на Бойко Борисов и повторение на кризата от февруари 2013 г., не се оправдаха вчера. На широко афиширания във “Фейсбук” национален протест “Тук сме” пред сградата на парламента се озоваха скромните около 200 души, въпреки че готовност да се присъединят декларираха в социалната мрежа над 3000 души. Превантивно внушителна група от полицаи и жандармеристи бе завардила подстъпите пред сградата на НС часове преди митинга. В притеснението си за съдбата на властта медийният съветник на премиера Севдалина Арнаудова обяви, че протестът е “заговор за сваляне на правителството” с включването на платени футболни агитки. Организаторите се надявали да повторят сценария отпреди 3 г., когато първият кабинет на Борисов подаде оставка заради бунт срещу високите цени на тока.

Нервност показаха и вътрешният министър Румяна Бъчварова, която ден по-рано обяви, че се чакат провокации, и премиерът Бойко Борисов, който заподозря дългата ръка на мафията. Според него тя “има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават”.

Не стана ясно от какво се притесняват политиците, тъй като исканията на протестиращите са изключително разнопосочни и неосъществими. Те варираха от свикване на ВНС и промяна на модела на управление през разследване и съд за политиците, управлявали от 1989 г. насам, до безплатно образование и здравеопазване. Настояват и за отваряне на много нови работни места, хлопване на вратите за бежанци и имигранти, незабавно вдигане на минималната заплата на 800 лв., повишаване на минималните пенсии и разваляне на всички договори за концесии, контрактите с ЕРП и на тези с дружествата на ВиК и “Топлофикация”. В суматохата на площада не се разбра кое от тях им е приоритет и в последна сметка исканията на шепата протестиращи бяха сведени до едно – оставка на правителството и парламента. Александър Ресиловски – един от организаторите на протеста, поясни пред “Сега”, че събралите се искат оставката на правителството на ГЕРБ, но не подкрепят нито една друга партия. Бунтът едва сега започвал, а най-хубавото престои.

Лидерът на БНС Боян Расате, който бе един от малцината шефове на партии, дошли на площада, пък даде друго обяснение: “Протестираме защото това не е държава, а е кошмар. Това даже е свинеферма и проблемът е, че прасетата управляват държавата”.

Сред множеството бе забелязан бившият военен министър в правителството на тройната коалиция Николай Цонев, както и познати лица от т.нар. февруарски протести отпреди 3 г., начело с музиканта Кристиян Коев-Златната флейта. В момента Коев е съветник на Лютви Местан.

Предупредени от органите на властта за готвения метеж, депутатите прекъснаха разглеждането на Закона за обществените поръчки и точно в 14 ч. напуснаха сградата на НС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране