16.08.2016 | 23:02
„Младост“ продължава битката срещу строежите
Граждани настояват да се спасят зелени площи в още два района

Още жители на „Младост“ се вдигат на бунт срещу строежите в зелени площи, след като в понеделник ГЕРБ взе оставката на кмета на района Цвета Авджиева заради строителството в градинка до бл. 19 в „Младост 1“. „Това са бомби със закъснител, които започват да гърмят в нашите ръце“, коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред Нова тв.

В четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова отново ще се среща с жители на района във връзка със строителството на частни терени, но този път в междублоковото пространство в кв. „Младост 4“, съобщи пред „Сега“ съветникът от Коалиция „Сердика“ Войслав Тодоров. Става въпрос за терени между бл. 401 и 409, както и до бл. 408. Собственикът на първия терен вече го е заградил, като също смята да строи работническо общежитие. Според Герджиков в момента не е издадено разрешително за строеж там. Той обясни, че преди 16 години мястото е било собственост на „Софийски имоти“, след което е било продадено. „Въпросът е защо един общински терен, който е междублоково пространство, е бил продаден“, попита той.

Повод за безпокойство имат и живеещите в „Младост“ 3. Там напрежение има от няколко години заради проекта за „Айс арена“ до метростанция „Александър Теодоров-Балан“. Преди по-малко от година срещу строителството на залата за няколко зимни спорта – шорттрек, хокей, фигурно пързаляне, протестираха живеещите в бл. 326. Според тях комплексът ще задръсти кварталните улици с автомобили, тъй като при 1500 места в него паркингът е само за 100 коли. Притеснения има и заради амоняка от производството на леда.

Елен Герджиков направи ретроспекция на проблема. По думите му малко преди и след 2000 г. много имоти в София са били реституирани, приватизирани чрез търговски дружества или продадени чрез вкарването им в актива на търговското дружество „Софийски имоти“. През годините общината все пак успяла да спре 7-8 подобни казуса, като всеки решавала индивидуално. Герджиков съобщи още, че освен наложената от Фандъкова по-рано проверка на градинката в „Младост 1“ такава е разпоредена и за „всички частни терени, при които се процедира възможност за проектиране и строеж“. Не е ясно до какво ще доведе проверката, след като в голяма част от случаите всичко е изрядно по документация, а гражданите не са предявили възражения при общественото обсъждане.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране