22.02.2017 | 0:01
МО се оправда с ГЕРБ за корабите на НАТО в Черно море
Борисов и Нинова размениха остри реплики за "флотилията"

Бойко Борисов и Министерството на отбраната (МО) влязоха в остър задочен спор за това кой е виновен за увеличаването на военното присъствие на НАТО в Черно море, което алиансът гласува преди дни в Брюксел.

В понеделник бившият премиер и лидер на ГЕРБ нападна остро МО по темата. “Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко”, обяви Борисов. “Всички си спомняте времето, когато отстояхме позицията да няма флотилия в Черно море”. Според него сега сме поставени в много деликатна ситуация и вече сме “цел, участници във всичко това”. Бившият премиер припомни позицията си от юни 2016 г.: “Моята мечта беше да има платноходки, лодки, тръба за газ”.

Не закъсня и отговорът на МО, според който ведомството, а и цялото служебно правителството следват единствено позицията на предишния кабинет, ръководен именно от Борисов. “На 24 юни 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов приема рамкови позиции като основа за мандат на националната делегация, водена от президента Плевнелиев на срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.)”, пишат от МО. Въпросните позиции предвиждали изрично “да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие”.

На самата среща на върха, в която участват “Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти”, припомнят от МО. Ведомството твърди, че на сегашната среща на министрите на отбраната – проведена на 15-16 февруари в Брюксел, просто е “решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион”.

“Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион”, рапортуват още от МО.

“Ястребът Борисов се опитва да се превърна във врабче, но нещо не му се получава”, обяви вчера по темата лидерът на БСП Корнелия Нинова. Повод за изявлението й бяха думи на Борисов отпреди ден: “Ако служебният военен министър Стефан Янев се е съгласил за засилено присъствие на НАТО в Черно море, това означава, че в БСП са станали ястреби като Росен Плевнелиев, а само аз оставам гълъб”. Борисов й отговори: “Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен, ако не бях, щях да я сравня с някоя птица, а не ястреб. Тези хора използват много каруцарски речник, както му казват в Банкя, и не желая да го правя”, посочи той и допълни, че предлага на БСП да седнат в нормална обстановка да обсъдят тези въпроси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране