27.12.2016 | 0:01
Молдовският президент свали европейския флаг
Съгласно предизборната си програма той възнамерява да възстанови стратегическото партньорство с Русия

Флагът на Европейския съюз бе махнат от сградата на президентската администрация в Молдова, а президентският сайт мина от румънски на молдовски език. В президентската администрация изтъкнаха, че в най-скоро време Игор Додон официално ще коментира направените промени.

И добавиха, че той зачита конституцията и призовава всички да следват този пример.

Додон встъпи в длъжност на 23 декември. Съгласно предизборната си програма той възнамерява да възстанови стратегическото партньорство с Русия, да върне молдовската продукция на руския пазар и да нормализира сътрудничеството в енергетиката.

Според конституцията на републиката „държавният език в Молдова е молдовският език въз основа на латинската графика“. Но на 5 декември 2013 година Конституционният съд призна румънският език за държавен. Съдът се мотивира с текст от Декларацията за независимостта на Молдова, в който за държавен език е обявен румънският.

Според съда декларацията има по-голяма важност и тежест от конституцията, където е посочен молдовският език. Молдова граничи с Украйна, Румъния и контролираната от Русия Приднестровска република.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране