17.02.2016 | 21:23
Мощен взрив в Анкара, 20 са убити, ранените са 61
Мястото на нападението е на по-малко от километър от парламента

Мощна експлозия избухна вечерта в сряда в центъра на турската столица Анкара в близост на до сградата на турския парламент. Убитите са 20,  ранените – 61, съобщават местни медии.  Най-малко петима души са загинали, десет са ранени в експлозия, причинена вероятно от кола бомба в турската столица, заяви валията на Анкара Мехмет Кълъчлар, цитиран от електронното издание на в.“Миллиет“.

По-късно обаче турското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс, съобщи за 18 убити и 45 ранени. Експлозията е станала при преминаването на микробус, превозващ военни. При експлозията има много пострадали, включително тежко ранени, и на мястото са изпратени медицински екипи.

Видеорепортаж на CNN Turk показва пожар и десетки полицейски коли на мястото на взрива. Експлозията е станала близо до военни общежития в района на Киразлъдере в квартал Чанкая. В района на експлозията се намират централата на генералния щаб на армията, военни общежития, командването на сухопътните и военновъздушните сили, отбелязва в.“Миллиет“.

Мястото на нападението е на по-малко от километър от парламента – това е един от най-строго охраняваните райони в Турция, писа в Туитър бившият депутат Айкан Ердемир.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви в Туитър, че експлозията е терористичен акт, предаде Ройтерс. Премиерът Ахмет Давутоглу отмени планираното си за утре посещение в Брюксел.

През октомври миналата година атентат уби над 100 души и рани над 200 в Анкара – най-смъртоносният в турската история терористичен акт. Две експлозии бяха предизвикани от терористи самоубийци в близост до протестно шествие срещу конфликта между държавата и бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), в което участваха профсъюзи, граждански и професионални организации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране