11.04.2016 | 0:01
Мощна турска подкрепа за протурската партия на Местан
ДОСТ щяла да е патриотична, либерална, евроатлантическа антиолигархична партия
Сюлейман Гьокче

Засилена подкрепа и множество гости от Турция се изсипаха в София за учредяването на новата партия на Лютви Местан ДОСТ. Петима депутати и зам.-председателката на управляващата Партия на справедливостта и развитието Фатма Саянкайъ, зам.-шефката на Партията на националистическото действие Семир Ялчън, добилият скандална известност у нас турски посланик Сюлейман Гьокче и др. турски представители заеха първите редове като официални гости. Преди да влезе в ролята си на водещ на конференцията, депутатът Хюсеин Хафъзов произнесе първото изречение от Корана като благословия за форума. Едва тогава заговори на български, а навсякъде в кулоарите на форума звучеше предимно турска реч.

В близо едночасова реч Местан обясни, че партията му ще е патриотична, антиолигархична, проатлантическа и либерална. Той заклейми ДПС като „гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси“. ДОСТ щяла да е отворена за всички, които не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси. „Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели. Това са модели, при които лидерството се изражда в култ към личността до степен, че лидерът е прав дори когато е съгрешил“, продължи с атаките към бившите си съпартийци той. Единодушно на 1000 учредители на ДОСТ избраха Местан за свой председател.

Трябва да засвидетелствам уважение и почит към борбата и саможертвата на българските турци, които в близкото минало бяха подложени на опит за асимилация и принудително изселване, заяви Саянкайъ и поздрави симпатизантите на ДОСТ от името на Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу. Според нея проблемите на българските турци продължавали да бъдат нерешени. Където и да се говори турски език, за нас това е част от нашата родина, скандално откровена бе Семир Ялчън. Никой не е в състояние да прекъсне естествената ни духовна връзка с Турция, закани се Местан. ДОСТ била патриотична партия, но извеждала модерния, граждански патриотизъм като новата кауза в българската политика.

Саянкайъ похвали Местан за декларацията в защита на Турция след свалянето на руския изтребител м.г. Тя заяви, че Русия е агресор срещу европейска суверенна държава като Украйна и окупатор на част от територията й. Декларацията на Ахмед Доган, която последва позицията на Местан за ситуацията, накърнила естествените човешки контакти между изселници и български граждани. Според Местан Турция има исторически и стратегически основания да търси място в ЕС, след като е една от ключовите опори на НАТО. Турция, също като страните от ЕС, е обект на тероризъм от страна на „Ислямска държава“ и на дългогодишния сепаратистки противник на страната ПКК, каза той и отбеляза, че Анкара задържа на своя територия близо 2,7 млн. бежанци, което е принос за сигурността на ЕС. ДОСТ ще е един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция, обяви зам.-председателят на турската управляваща партия Фатма Бетюн Саянкайъ.

Конференцията по учредяването на партията протече при изключителни мерки за сигурност, а фоторепортерите не бяха допускани за снимки до президиума. ВМРО излезе в специална декларация, в която изразиха притесненията си от протурските позиции на ДОСТ. Според тях партията не е евроатлантическа, а протурска; не е демократична, а е османска; не е либерална, а проислямистка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране