23.10.2015 | 0:06
Москов дава на прокурор „долната“ кампания срещу турските ваксини
В противохепатитния препарат имало етилов живак, който не бил опасен за здравето
Аида Ованес, Дума

Здравният министър Петър Москов заяви, че дава на прокуратурата инициаторите на кампанията срещу внесените от Турция ваксини. Москов определи кампанията като лобистка и насочена не толкова срещу МЗ, колкото срещу националната сигурност.

„Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Защото няма по-долна, по-низка точка от човешкото падение от това да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си. Оттук нататък прокуратурата ще бъде компетентният орган, който трябва да стигне до дъното кой, защо и как е поръчал тази долна, абсолютно съшита с бели конци и неотговаряща на капчица истина кампания“, заяви министърът. Той съобщи, че обявява тръжна процедура с дата 22 октомври, но ако пак фирмите не се явят, ще продължи споразумението с Турция, по силата на което южната ни съседка доставя 5-валентна ваксина, а България й доставя БЦЖ ваксина.

След три промени на часа на извънредната пресконференция министърът показа пред журналисти опаковките на 5-валентна ваксина, която досега е ползвана у нас, и на получената от Турция през лятото. Москов обясни, че фирмата производител е една и съща, но първата е фабрика във Франция, а втората е фабрика на същата фирма, но в Турция. „Ако трябва, ще сложим снимка и на сайта, за да може мамите да бъдат абсолютно спокойни и да не се влияят повече от мръсниците, които водят тази кампания. Защото това е мръснишко, дори не е лобистко, то е мръснишко“, каза Москов. Относно ваксината против хепатит Б, доставена през лятото от Турция, стана ясно, че наистина съдържа живак и не се препоръчва за употреба от Еврокомисията.

Здравният зам.-министър Бойко Пенков обясни, че има два вида живак – метилов, който е опасен за здравето, и етилов, който не е и се поставя в ниски количества във ваксини и лекарства, за да бъдат предпазени от гъбички и бактерии. Самата Европа е разрешила до 2 микрограма на половин милилитър, а във въпросната ваксина имало етилживак 0,0109% на половин милилитър, увери Пенков.

Главният секретар на ИАЛ Светлин Спиров допълни, че ваксината срещу хепатит Б, дарена ни от Турция, се използвала в България до 2007 г. и с нея са имунизирани всички възрастни хора. По думите на Москов дозите не са използвани за имунизиране на българските деца, а ще останат на склад като резерв във връзка с потенциален бежански и миграционен натиск.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране