23.11.2016 | 0:01
Москов e работил в полза на Турция!
Привикват един по един министрите от кабинета

През последната половин година събираме необходимите доказателства, за да повдигнем обвинение на Петър Москов. Това обяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с трите повдигнати в понеделник обвинения срещу здравния министър заради сделката с турските ваксини. Според доказателствения материал Москов е нарушил множество законови положения и процедури с цел да осъществи облага за министерството на здравеопазването на Турция, каза Арнаудова. По думите й щетата за българското МЗ е платеният ДДС за сделката с турските ваксини. Отново стана ясно, че наблюдаващите прокурори взели решение за повдигане на обвинения на Москов и на заместника му Адам Персенки още в края на септември, но решили да го отложат за след президентските избори, за да не бъдели извлечени политически дивиденти.

Припомняме, че прокуратурата бе сезирана в края на м.г., а т.г. през април бе образувано досъдебното производство за вноса на 100 хил. дози „Пентаксим“ и още толкова „Еувакс-Б“ като дарени от Турция. Решението на Министерския съвет за подписване на споразумението за дарението от 28 май 2015 г. е взето неприсъствено от министрите и е само на подпис. По тази причина вчера министрите от кабинета бяха един по един разпитани в следствения отдел на СГП. Първа се яви вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева, но не коментира нищо пред медиите.

По-малко от час продължи разпитът на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. „Това е повече от година и половина, не си спомням. Документът очевидно е автентичен, подписът е мой“, каза Ненчев. Той си спомня, че е говорено по проблема, Москов му бил казал, че е спешно.

Установихме как е минала писмената процедура за решението от 28 май и обясних, както обикновено, коментира на излизане вътрешната министърка Румяна Бъчварова. По думите й, „щом се е стигнало до това да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата. Затова има и доверие към тази процедура и се вземат такива решения. Не съм участвала в дебата по тази тема. На правосъдието трябва да се съдейства, това не е нередно. Даже всички сме длъжни да съдействаме, за да се изясни конкретният казус“.

Според нея няма политически натиск, а става въпрос за процедура. Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова каза пред журналисти, че няма призовка и на този етап не е викана в прокуратурата. В отговор на въпрос министърът каза, че на неприсъствено заседание на МС са взети три решения, а тя е подписала първото от тях, от 28 май 2015 г.

Арнаудова подчерта, че ваксината „Еувакс“ съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране