29.10.2016 | 12:08
Москов насърчи полицията да се разправи с биячите на лекари
Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора

Хората, които посягат над лекари, трябва да усетят цялата строгост на закона, заяви здравният министър Петър Москов в събота в коментар на последните случаи на посегателство над медици от страна на пациенти. Москов дори насърчи индиректно полицията за по-груба разправа с побойниците.

”Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори и да е хищник, то не те хапе, то знае, че му помагаш. Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на този, който е дошъл да помогне”, заяви Москов пред бТВ.

”Хора, които отказват да живеят по правилата на обществото, трябва да усетят цялата строгост на закона”, заяви здравният министър.

Москов отчете, че след взетите мерки от началото на мандата случаите на насилие над лекари все пак значително са намалели. „Сега са само 28 случаите, но това не може да бъде казано като „само“. Преди почти всеки ден биеха лекари. Този процес не е спрян, но е редуциран“, заяви Москов.

В началото на мандата си той предизвика полемика с друго крайно изказване – че екипите на Бърза помощ ще спрат да ходят на повиквания в ромските махали, където често медиците биват нападани. Москов съобщи, че възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10% и така общият ръст от началото на мандата ще стане 50%.

”Запазваме по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно и за сестра – 900 лева, и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в центровете по трансфузионна хематология и в държавните психитатрични болници”, посочи Москов.

До понеделник той ще каже как министерството вътрешно може да компенсира разходите си, за да се може да гарантира увеличение на доходите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране