20.11.2016 | 9:54
Москов призна: Утре съм на разпит в прокуратурата за ваксините
Здравният министър твърди, че чрез далаверата е защитавал националния интерес

Да, утре съм на разпит за ваксините. Това каза пред бТВ здравният министър в оставка Петър Москов и добави: Незнам каква е причината, за какво искат да си говорят с мен.“В тези 2 години аз и Министерството на здравеопазването защитих националния интерес на държавата… Няма финансови щети за държавата, единствените губещи са определени фармацевтични компании. Тези ваксини категорично не са били опасни за здравето на децата, каза още Москов.

Преди няколко дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура готви обвинение на Петър Москов за скандала с ваксините от началото на годината. Заедно с него с обвинение ще се сдобият и двама неговизаместници.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина“Пентаксим“като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина“Еувакс B“срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск.

В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас.

Вносът на ваксини за задължителния имунизационенкалендар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и додарението. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси,свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза поонова време главният прокурор Сотир Цацаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране