04.04.2018 | 13:57
Може ли бегълците да са минали границата? Радев: Че те от затвора избягаха…
Цецка Цачева пък потвърди, че е готова на оставка, ако премиерът прецени

Нищо чудно затворниците вече да са напуснали и страната, след като успяха да избягат дори от затвора. Тази теза разви вътрешният министър Валентин Радев в кулоарите на парламента, след като даде информация на депутатите по инцидента заедно с правосъдната министърка Цецка Цачева. Тя пък показа, че е готова да понесе политическа отговорност с оставка, но колегата й Валентин Радев напомни, че и при други правителства са бягали затворници.

На въпроса дали е възможно да са минали вече границата, Радев отвърна с песимистична нотка в интонацията: „Те от затвора избягаха… Последва репортерски смях, при което министърът вметна: „Казвам го сериозно, с цялата сериозност“. Правосъдната министърка пък призна, че първата й реакция, когато й съобщили, била „Това не е възможно!“

Тя потвърди, че митичният образ на чистачката е от плът и кръв, и такава жена има, но не разкри самоличността й, нито за участието й в преследването като на кино. Цачева обаче обясни, че служител на охраната е стигнал в гонитбата до улицата и успял да хване за ръкава единия затворник, но преценил, че е много е оживено и опасно за минувачите, и до други действия не прибегнал.

Радев пък  благодари на депутатите, че ги призовали да обяснят от трибуната и да призоват гражданите, ако могат, да помогнат. И повтори, че най-добрите издирвачи са включени в екипите. „И двамата са много опасни, въоръжени. Знаем за пистолет и нож, не знаем отвътре какво са взели. Те няма какво да губят. Правим невъзможното да ги хванем. Притеснявам се за това, че идват празници. Хората се притесняват“, изказа загриженост МВР-шефът. Особено съчувствал на жителите на района на Ботевград, откъдето е единият престъпник и където последния път е бил задържан във вила в планината.

Изясни се още, че няма противоречие между него и Цачева за предупреждението на МВР през 2016 г., че Пелов се готви да бяга. Цачева повтори, че при получения сигнал Пелов е било спрян от полагане на труд в рамките на изтърпяване на наказанието си. „За да се случи този изключително тежък, груб, криминален инцидент, има неизпълнение на съответни норми, правила“, добави правосъдната министърка. Тя допълни, че ще има повече информация, когато приключи работата на комисията. Наказанията ще бъдат наложени в зависимост от резултата от проверката.

На въпрос дали ще поемат политическа отговорност, Цачева заяви, че всеки министър е готов с това. „Тогава, когато министър-председателят ми поиска оставката, ако се прецени, тогава бъдете спокойни. Отговорността се носи персонално“, заяви готовност Цачева. „Много е лесно да се искат оставки. Вие забелязахте ли, че опозицията беше смирена? Аз очаквах тук да ни разксъсат буквално, защото случаят наистина е драстичен“, включи се и Радев. Но припомни, че и през 2014 г. е имало подобен случай на бягство от затвора, когато управляваше БСП с ДПС. Тогава Никола Николов и Хосе Мартинес по същия начин избягали от Софийския затвор, напомни вътрешният министър. И направи извода, че всички управлявали през годините са виновни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране