29.07.2015 | 16:07
„Мтел“ купува „Близу“
Придобиването, чиято цена не се споменава, ще се финансира от Telekom Austria

Ден, след като стана ясно, че първият мобилен оператор в България – „Мтел“, е сключил договор за предоставяне на мрежата си на „Макс“, в сряда от телекома съобщиха, че са постигнали съгласие за придобиване на 100% от кабелния оператор „Близу“ (blizoo България), който към момента е собственост на EQT V.

„Ние, заедно с „Мтел“, виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги“, коментира Алехандро Платер, който ще стане главен изпълнителен директор на собственика на „Мтел“ – Telekom Austria Group, от 1 август 2015 г.

„Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика“, добави Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на „Мтел“.

Шефът на „Близу“ Харалд Рош е на мнение, че сделката ще позволи на кабелния оператор да предложи пълния спектър от мобилни и фиксирани телеком продукти. „Това ще доведе до големи възможности за бъдещ растеж“, твърди Рош.

Данните на Telekom Austria сочат, че „Близу“ има 8% дял на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на телевизионни услуги. Компанията има приблизително 373 хиляди клиенти, които получават фиксирани гласови услуги, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология.

През 2014 г. приходите на „Близу“ са 47 млн. евро, а оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 19 млн. евро. Двете страни са се споразумели да не разкриват детайли за цената на сделката. Telekom Austria ще финансира транзакцията чрез свои съществуващи парични потоци.

Финализирането на придобиването се очаква да стане факт през четвъртото тримесечие на 2015 г. Сделката подлежи на разрешение от регулаторните органи.

„Близу“ бе създадено през 2010 г. след обединението на операторите КейбълТел и Евроком.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране