04.04.2016 | 0:01
МВФ притиска Гърция с фалит, българка замесена в скандала
Целта е чрез натиск да бъдат прокарани суровите реформи, разкрива "Уикилийкс"

Гърция ще поиска обяснения от Международния валутен фонд (МВФ) заради разкрит от „Уикилийкс“ конфиденциален разговор между негови представители. „Гръцкото правителство очаква обяснения от МВФ и иска да знае дали опитите за постигане на условия за обявяването на фалита на Гърция е официалната позиция на фонда“, заяви говорителят на гръцкия кабинет.
Международният валутен фонд цели да притисне Гърция към фалит. Под тази заплаха организацията ще се опита да прокара строгите реформи. Това съобщи гръцката агенция ANA MPA, като се позовава на изтекли в „Уикилийкс“ разговори между представители на фонда. В разговора е замесена и българката Ива Петрова, която е старши икономист на мисията на МВФ за Гърция, информира сайтът „Български новини“.

Агенцията цитира телефонен разговор между директора на фонда за Европа Пол Томсън и ръководителя на мисията за Гърция Делия Велкулеску. В него Томсън коментира, че МВФ няма да се върне на преговорите в Атина до юли, при което страната ще похарчи всичките си налични средства. Така Гърция ще се изправи пред риск от фалит и за да го избегне, ще приеме всички искания на фонда за строги реформи, включително и такива, които не присъстват в споразумението от миналия юли.

В допълнение МВФ няма да се съгласи с прегледа на програмата и така ще проточи нещата до референдума за излизането на Великобритания от ЕС. Причината е, че европейските институции не желаят да вземат решения, преди да стане ясно дали Великобритания ще остане, или ще напусне съюза.

Томсън планира и да „изнудва“ германския канцлер Ангела Меркел със заплахата, че МВФ ще напусне третата спасителна програма за Гърция. Това ще повдигне доста сложни въпроси в германския парламент, смята директорът. Investor.bg припомня, че Бундестагът одобри програмата, подписана с Гърция през миналото лято, в която като кредитор е вписан и МВФ. Ако има промяна, споразумението трябва да бъде прегласувано.

От своя страна ръководителят на мисията на МВФ за Гърция Делия Велкулеску посочва, че подписването на третата спасителна програма е било грешка. По този начин Атина е успяла да избегне прилагането на допълнителни мерки, които са искани от МВФ. Велкулеску признава, че през миналото лято гръцките власти са успели да постигнат успех при преговорите с кредиторите си.

Според гръцкото издание „Нюзпот“ гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил писмо до ръководителя на фонда Кристин Лагард с искане институцията официално да обяви позицията си по казуса „Гърция“. Свързването на преговорите с Гърция и референдума за бъдещето на Великобритания в ЕС носи риск за още по-значимо политическо сътресение в съюза, посочва Ципрас.  От МВФ заявиха, че не коментират изтекли в „Уикилийкс“ информации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране