11.05.2018 | 16:27
МВР издирва „на педал“ избягалите затворници

Вътрешният министър Валентин Радев обясни в кулоарите на Народното събрание докъде е стигнало издирването на рецидивистите от Софийския затвор, които избягаха преди повече от месец. „Търсим ги, напредък има, всеки понеделник професионалното ръководство отговаря пред министъра, а в сряда и пред премиера, докъде са стигнали по седем важни случая, сред които и с бегълците от Софийския затвор, но не мога да оповестя подробности“, заяви Радев, цитиран от Дарик радио. Лошата новина ще бъде, ако те са все още в държавата или навън и направят нещо лошо, на което са способни, това ни притеснява най-много, посочи министърът.

Радев увери, че се работи „на педал“, органите трябва да стигнат до финала – да намерят бегълците. „Премиерът е доволен, че се работи. То е като на футболен мач – не е важно дали губим, а дали работим сърцато“, обясни министърът, попитан за реакцията на Бойко Борисов по хода на издирването.

По-рано министърът изнесе информация за пазара на дрога у нас в рамките на парламентарния контрол. Най-голям пазарен дял сред наркотиците у нас има марихуаната, следвана от амфетамините, а пазарът на хероин и кокаин се свива, каза той. Според него през последните няколко години на територията на страната няма единен пазар на наркотици. Няма монопол на знакови лидери, характерни за близкото минало, няма и териториално разпространение на наркопазара.

Нарастващата употреба и благоприятните природни условия мотивирали отглеждането на канабис в много райони на страната. „След марихуаната, най-много на местния пазар се разпространяват амфетамини, под формата на малки пликчета или на таблетки. Масовият начин на разпространение е в нощните заведения и по време на големи концерти”, уточни вътрешният министър. Според него лекият спад в употребата на някои традиционни наркотици се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетични наркотични вещества, както и бързата поява и употреба на психоактивни вещества – т.нар. „дизайнерски наркотици”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране