11.04.2024 | 17:39
МВР-шефът: Бойко Рашков ме запозна с контрабандистите Марин и Стефан
Асен Василев искаше от мен да назнача негов човек за шеф на полицията в Хасково, твърди вътрешният министър

Вътрешният министър Калин Стоянов призна, че и той е разпитван по разследването на митническата ОПГ, по което обвиняеми са вече бившата шефка на митниците Петя Банкова, баща и син, а анонимен свидетел е доскорошният главен секретар на МВР Живко Коцев. Това Стоянов направи пред журналисти в първи коментар след гръмването на скандала. Той твърди, че при разпита в прокуратурата основно е бил питан за назначения, които не са се случили в Областна дирекция на МВР в Хасково.

Стоянов твърди, че лица, сред които и бившият финансов министър Асен Василев, са му оказвали натиск да назначи определен човек начело на полицията в града. „Няма как да ме принуди както той, така и всички, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат. Асен Василев също не успя. Имаше виждания за един човек, за когото каза, че мога да разчитам на него, но това не се случи. Единственото му искане, за което впоследствие разбрах, че той е твърдял, че е искал едно нещо от мен и аз не съм го свършил.

Стоянов разказа, че ден преди Живко Коцев да подаде оставка, е поискал да излезе в отхуск за три дни. „На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”, разказа още Стоянов.

Министърът поясни, че е знаел, че същия ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко случило се. „Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи..

На въпрос дали познава Стефан и Марин Димитров, той отговори: „Всички ги познават”. И добави: „Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан”, уточни Стоянов, който каза, че по негово време двамата вече не са ходили във ведомството.

Министърът каза, че има информация за „вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг”. „На които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ. Кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването”, поясни той.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта министърът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране