04.07.2016 | 0:02
На софра в Кърджали с баклава и молитви на имами
Както научаваме от „Кърджали хабер“ – медия, рекламирана като „независим информационен сайт“, макар да има и хартиено издание, и радио със същото имe
Яна Славянска

Миналата седмица, навръх Еньовден, областният съвет на ДПС в Кърджали организирал ифтар (ще рече благотворителна вечеря) по случай свещения месец Рамазан. Дали по случайно съвпадение, или не, но софрата била опъната в ресторант, носещ името „Русалка“. Че наоколо е нямало самодиви в бели премени, които да събират билки по роса, то е ясно. Но публикацията в „Кърджали хабер“ твърди, че в заведението и пространството около Градската градина на обща трапеза са се събрали около 1500 мюсюлмани и християни. Уточнено е дори и какво е включвало менюто – тас кебап, пилаф, таратор и баклава.

Макар да се изтъква, че на соарето е имало и християни (не че не е възможно да е имало, не спорим), медийната информация изобилства от имена на официални лица с определени пристрастия към исляма – бившият районен мюфтия Фикри Сали, зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Четин Казак, народните представители Ардинч Хайрула, Мустафа Ахмед, Салиха Емин, корумпираният Айхан Етем и Мехмед Атаман, областният лидер на ДПС Изет Шабан. Тук са били и кметовете на Ардино, Черноочене, Момчилград, Кирково и Крумовград – все населени места, в които рядко може да се чуе българска реч.

Единствен „християнин“ е бил енорийският свещеник отец Петър Гарена, който обаче е известен в цяла България с твърде неканоничните си и антиправославни действия и инициативи. Нека припомним само, че преди една петилетка по Богоявление в шествието на миряните в Кърджали към река Арда, където свещеникът хвърли кръста, бяха включени и… десет магарета. Наглият поп тогава сподели, че в главата му се въртял още по-смайващ замисъл – слон и камили да поведат множеството, ама нещо в последния момент зрелището се провалило, тъй като уговаряният с цирка слон заминал за Франция, а камилите, обещани от кмета на Одрин, не били пропуснати през границата заради върлуващата по това време шапна епидемия.

Иначе кърджалийският кмет Хасан Азис теглил една реч как тук „мюсюлмани и християни задават модела на толерантност не само в България, но и на Балканите и в Европа“, след което предал на събралото се множество поздрави от почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на Движението Мустафа Карадайъ.

И за да не си прави някой илюзия, че наистина се намира на сборище на толерантността между изповядващите двете религии, бившият районен мюфтия Фикри Сали и имаминът на централната джамия в Кърджали Авни Ходжа отправили молитва – уж за благодарност към всички. На фотографиите от събитието приоритетно е заснет именно моментът, в който всички  край масите благоговейно са протегнали ръце в молитва. Определено не православна.

Че става въпрос за поредното гръмко мероприятие на противоконституционната ДПС и нейните поддръжници откъм Босфора, достатъчно красноречиво говори фактът, че екип на турския частен канал „Тек Румели тв” снима ифтара и ще излъчи подробен репортаж от него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране