02.12.2016 | 12:38
Началникът на отбраната подаде оставка заради Румен Радев
Генерал Константин Попов преминава в запаса
Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от военна служба поради придобито право на пенсия, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.

Причината за това решение генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент генерал Румен Радев и по този начин дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.

По повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че “Моралът винаги стои над властта”. Мандатът на генерал Попов като началник на отбраната според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

По рапорта на генерал Попов трябва да се произнесе президентът на републиката. Генерал Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари 2016 г. По време на военната си кариера е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на Република България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране