05.04.2016 | 17:24
Над 8 млрд. евро са изнесени от България за 5 години
Парите не отиват в офшорни зони, а в швейцарски банки

По официални данни от платежния баланс, за периода 2010-2014 година, 8 млрд. евро български капитали са изнесени в чужбина. Тези пари обаче, не отиват в офшорни зони, защото собствениците им не са толкова вещи, за да могат да управляват активите си далеч от България. Това заяви пред БНР икономистът проф. Гарабед Минасян.

Той допълни, че законът позволява на българските граждани да изнасят капиталите си в чужбина, а повечето от тях отиват в швейцарски банки. „Кризата, която сега изживяваме, е по същество институционална. Институциите у нас не функционират добре. Да търсим български пари някъде на 5000 км или на 20 000 км е абсолютно безнадеждна история, след като допускаме под носа ни, съвсем съзнателно едва ли не, да се измъкват милиони, без да има никакви последствия“, обясни Минасян.

Той коментира, че участието в офшорни зони може да бъде с редовно спечелени пари, които собственикът предпочита да инвестира в чужбина, където да плаща значително по-малки данъци. Втората възможност е, когато тези пари са спечелени по криминален начин – търговия с наркотици, оръжие, и собственикът търси начин да ги инвестира, но не може да го направи в развитите държави. Третата възможност е парите да са крадени.

„Ние постоянно се сблъскваме с истории за необяснимо натрупване на такива грамадни суми. Сещам за нашия народен представител Христо Бисеров, който в продължение на 25 години беше в Народното събрание и само в НС и със своето присъствие успя да натрупа около 140 – 150 млн.“, посочи проф. Минасян.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране