07.03.2016 | 0:01
Наглост! Москов иска още 20 млн. лв. за турските ваксини
Реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от март 2015 г.

Пари за допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. по бюджета на МЗ иска от Министерския съвет здравният министър Петър Москов. Порите са за осигуряване дейностите по задължителната имунопрофилактика в страната. В мотивите си Москов пише, че през 2014 и 2015 г. МЗ не е успяло да осигури необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки.

„Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от втория месец след раждането. Единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение до края на 2015 г. се осъществяваше основна имунизация с тази ваксина“, пише Москов.

От обяснението му става ясно, е реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от март 2015 г. поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина. Освен това има натрупване на голям контингент неимунизирани хора от различни възрасти. Те са включени към подлежащите за 2016 г. По тази причина осигурените в бюджета на МЗ пари за задължителния имунизационен календар са недостатъчни, аргументира се Москов.

В средата на февруари МЗ публикува новата обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, необходими до края на тази година. Поръчката бе на обща стойност 28.714 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнението й до 31 декември 2016 г. В края на януари в отговор на депутатско питане министър Москов заяви, че наличните ваксини за задължителната имунизация на децата ще стигнат до края на април. По думите му  правителството е подготвено да поиска нови 40 хил. дози 5-валентни ваксини от Турция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране