11.08.2023 | 14:27
Най-добрите храни за здравето на стомаха
Не правете интензивни упражнения веднага след хранене

Всеки човек трябва да се грижи за стомаха си, за да избегне здравословни проблеми!

Възрастните хора често казват, че е добре да закусваме обилно. Но храната трябва да е полезна за стомаха. Ето някои полезни съвети за поддържане на здрав стомашно-чревен тракт.

Не правете интензивни упражнения веднага след хранене

Много хора се чувстват виновни, след като ядат много, така че усърдно спортуват, за да отслабнат. Но усилените упражнения след хранене са много вредни за здравето на стомашно-чревния тракт.

Ако искате да тренирате, трябва да изчакате, докато храната в стомаха ви се усвои, преди да тренирате. Упражненията непосредствено след хранене силно стимулират стомаха и причиняват много неприятни симптоми.

Не смесвайте топло и студено

Когато ядат топла храна, много хора имат навика първо да пият студена напитка и след това да ядат топла храна. Всъщност, това е много лош навик.

Редуването на топло и студено причинява внезапни стомашни спазми поради дискомфорт и коремна болка или диария. Препоръчително е да се отървете от този вреден навик. Преди да ядете топла храна, можете да изпиете чаша топла вода.

Не яжте късно вечер

Яденето късно вечер е лош навик. Много хора обаче го практикуват, защото ако не похапват късно вечерта, ще се почувстват некомфортно и ще им е трудно да заспят.  Ако си легнете, след като сте яли много храна през нощта, стомахът ви ще бъде зает с храносмилането и функциите му ще се влошат.

Ако искате да имате здрав стомашно-чревен тракт, трябва да спрете да ядете късно вечерта.

Пиене на твърд алкохол

Честата употреба на алкохол дразни стените на стомаха. Алкохолът не само намалява функцията на черния дроб след поглъщане, но също така уврежда лигавицата на стомаха. Пиенето на големи количества силен алкохол ще доведе до стомашни язви и хроничен гастрит.

Ето защо, за да подобрите функционирането на храносмилателния тракт, трябва да знаете как да контролирате диетата си, както и да намалите увреждането на стомашната лигавица чрез намаляване на приема на алкохол.

Пикантна храна

Някои хора са развили дългогодишен навик да ядат храни с подобрители на вкуса. След известно време това може да доведе до увреждане на хранопровода и стомаха.

В някои случаи такова хранене причинява възпаление или ерозия на стомашната лигавица.

7 вида храни, полезни за стомаха

Тиква

Тиквата е добър продукт за стомаха. Полезно е да ядете тиквена каша или тиква, изпечена на пара.

Каша от просо

Кашата от просо се счита за вид “стомашна каша”, а се приготвя много лесно.

Филмовият слой върху повърхността на кашата от просо се нарича още овесено масло. Това вещество може да образува защитен филм върху стените на стомаха.

Овесени ядки

Можем да кажем, че овесената каша често се яде от тези, които трябва да отслабнат. И има защо, защото е с ниско съдържание на калории и мазнини, а също така съдържа много диетични фибри, които спомагат за ускоряване на стомашната подвижност.

Освен това, овесът е грубо зърно, богато на хранителни вещества и съдържа ненаситени мастни киселини, лизолова киселина, протеини, калций, фосфор, желязо и други минерали.

Яденето на овесена каша за закуска може да помогне на червата и цялото тяло да допълни храненето и да насърчи здравето на стомаха.

Юфка

Юфката е сравнително често срещана храна, която е идеална за хора със стомашни проблеми.

Юфката помага за синтезирането на стомашна киселина и предотвратява увреждането на стомашната лигавица от прекомерна секреция на стомашна киселина. По този начин може да се предотврати обострянето на стомашни заболявания.

Млечни продукти

Млякото е богато на калций и може да неутрализира киселината по стените на стомаха, образувайки защитен филм. Следователно, млякото е полезно за хора, които искат да се отърват от подуване на корема.

Все пак трябва да се отбележи, че пациентите с непоносимост към лактоза трябва да избягват да пият мляко, за да предотвратят навлизането на несмляна и абсорбирана лактоза в дебелото черво и ферментирането й от чревни бактерии за образуване на газове, които причиняват подуване и коремна болка.

Сладък картоф

Проучванията показват, че сладките картофи са с високо съдържание на диетични фибри, които стимулират стомашно-чревната подвижност и секрецията на храносмилателни сокове и предпазват стомаха.

Освен това съдържат голямо количество хранителни вещества като каротин, калиеви йони, железни йони и витамин В6.

Бял боб

Ако искате да имате здрав стомах, яжте повече бял боб, който укрепва далака и стомаха и подобрява храносмилането.

Лора Костова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране