11.01.2016 | 0:01
Най-краткосрочният срок да не се опорочават пороците при изпадане в хипотеза на ситуация
Лица и хора от радиото в неделя сутрин

БНР: …Дали ще въведем електронното гласуване?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Позицията на ПГ на ГЕРБ ще бъде „за“ електронното гласуване и ще влезем вече в един период на промяна на изборното законодателство. И аз съм убеден, че освен внесените законодателните предложения в тази посока от някои парламентарни групи и парламентарната група на ГЕРБ, също вече експертите работят по изработването на предложения, които да бъдат обсъждани, и разбира се, да стигнем до оптимизиране на изборното законодателство, за да можем да елиминираме всякакви възможни пороци, които биха могли да създадат предпоставка за опорочаване на изборния процес или усложняване на изборния процес.

БНР: Изборното законодателство ли ще е темата №1 за ГЕРБ в подредбата на парламентарните задачи?

ЦЦ: Тя е част от най-краткосрочния срок, който трябва да имаме във връзка с 25-ти, когато изтича срокът във връзка с произнасянето по референдума. И всичко, което е свързано с подкрепяне на изпълнителната власт в лицето на МС, парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепя законодателните промени. Но тук искам категорично да заявя, че това ще бъде и част от диалога, който ще водим с РБ – преди да се внасят съответни законопроекти, за които се очаква парламентарна подкрепа, както от ГЕРБ, така и от РБ, от АБВ и от ПФ, преди това да бъдат обсъждани на парламентарно ниво, за да не изпадаме в ситуация и някой да прави заключение, че едва ли не парламентът блокира или бламира решенията на МС. Така че в тази посока диалогът винаги е работещ и когато имаме намерения, които са само и единствено водени от обществения интерес, аз съм убеден, че ще можем да стигнем до пълен консенсус. Но ще разчитаме и на парламентарните групи, когато се гласуват важни закони, които са от съществено, от национално значение, и на опозиционните партии в тази посока – на БСП-лява България, на ДПС и разбира се, на ББЦ и на депутати, които биха могли да се присъединят към гласувания, които са свързани с важни национални приоритети.

БНР: Този урок е много важен, ако е научен добре, разбира се. Той ще ни лиши от доста парламентарни скандали, което е за добро, разбира се.

ЦЦ: Аз винаги съм казвал, че днешният парламент е доста по-различен от 42-вия, 41-рия, когато ГЕРБ имаше своя управленския мандат. Ние имахме тогава 117 народни представители и в общи линии бяхме близко до парламентарното мнозинство, което ни е необходимо, за да функционира изпълнителната власт. Днес обаче имаме 8 парламентарно представени групи и урока, който сме научили от периода, в който имаше изключително ясно изразена политика за унищожаването на ГЕРБ и за конфронтацията, която е недопустима за българския парламент, ние сме извлекли поука, че подобно поведение трябва да бъде отдалечено от ГЕРБ. И ГЕРБ ще се придържа към диалог, консенсус, защото знаем, че днес сме управляващи, утре можем да бъдем в опозиция, а интересите на България са над всичко и затова трябва да имаме този диалог и законите, които се приемат, да бъдат с прогноза за реализиране и на прилагане в продължение на поне 15-20 години.

БНР: На това му се казва надмандатно политическо мислене – един порок, от който българската политика много страдаше, и би било чудесно, ако това се превърне в практика.

ЦЦ: Ако ми позволите, само да вмъкна нещо изключително важно, защото 2015 г. беше важната година за местната власт. 2016 г. ще бъде изключително важна за силната връзка между изпълнителната власт и местната власт. Разбира се, там, където е необходимо – и с парламентарната подкрепа за промяна в законодателството. Но знаете, че ние вече влизаме в същинската си част на новия финансов програмен период и точно затова трябва да имаме този диалог, тази силна местна и изпълнителна власт, която да гарантира тази успеваемост на европейските средства, която демонстрирахме през последната година, и знаете, че достигнахме до 96% усвояемост на европейските фондове.

БНР: Машината трябва да е вече добре настроена и да се движи скоростно по трасето на управлението!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране