23.06.2015 | 13:07
Най-после: Иван Искров подаде оставка
Разговорът с финансовия министър Владислав Горанов е бил кратък, на четири очи

Управителят на БНБ Иван Искров е подал оставката си в парламента преди минути, съобщиха от банката.

Това става ден, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е получил обещание това да се случи тази седмица.

Министърът само обясни, че това е станало в разговор между двамата, проведен „тази година“. Очевидно обаче тази година е бил и понеделник, защото, според очевидци, Искров е бил посетен в сградата на БНБ от министър Горанов в понеделник.

Разговорът им е бил кратък, на четири очи, и се предполага, че е обсъдено как да продължи процедурата за избор на наследник на Искров, ако оставката не се случи до седмица. Малко по-късно в БНБ е дошъл и фаворитът на ГЕРБ Димитър Радев. По въпроса за това дали двамата са се срещнали в сградата има различни версии.

Едни източници твърдят, че това се е случило за кратко, а разговорът бил по общи теми. Други източници твърдят, че Радев е бил представен на служители на БНБ, а на него му е припомнено как изглежда импозантната сграда отвътре.

Дългото му колебание идвало от опасността, изборът на негов заместник да се проточи, през което време на върха на БНБ ще се създаде вакуум, какъвто и без това има, заради предсрочното отстраняване от длъжност на подуправителя Цветан Гунев.

Очакваше се Искров да подаде оставка на 19 юни, какъвто ангажимент той бил поел като ангажимент в разговор с председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя дори се пошегува, че ако той не си изпълни обещанието, ще го набие. Това предизвика гнева на централния банкер, от чиито пресцентър коментираха в съобщение до медиите неуместността на изявлението.

Въпреки провелите се срещи през последната седмица четирите управляващи формации не се обединиха около една кандидатура за управител на БНБ. Дори се стигна до напрежение в Реформаторския блок, които направиха изненадващ ход – издигнаха свой претендент, но обявиха пълна подкрепа и за кандидата на ГЕРБ.

В крайна сметка номинациите са четири – Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ, Бисер Манолов от Реформаторите, Григорий Вазов от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов от АБВ. От опозицията няма кандидати, но няма и обявени намерения за подкрепа на някои от кандидатите.

В Закона за БНБ е записано, че при подаване на оставка от член на управителния съвет на институцията, правомощията на този член се прекратяват след изтичането на три месеца от подаването й, ако в този срок не е избран или назначен нов член на управителния съвет.

Ето и пълния текст на писмото на Иван Искров, публикувано на сайта на ББ: pismo-Iskrov

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране