24.08.2020 | 15:51
Наричат ме Барни Ръбъл, имам ги на списък, ядосва се Данаил Кирилов
250 члена на една партия ежедневно ме наричат така. Хем ме иронизират, хем се подиграват, а пращат покани за приятелство, оплака се той

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че има принос в писането на новата Конституция. Добави, че е обиден на тези, които в социалните мрежи го наричат Барни Ръбъл и пишат иронични коментари за това, че той ще пише промените в основния закон. Година и половина ми викат Барни Ръбъл една политическа партия. Аз имам списък, 250 члена ежедневно ме наричат така. Хем ме иронизират, хем се подиграват, а пращат покани за приятелство, допълни той.  Кирилов коментира темата пред журналисти в Бояна, където се провежда Националното съвещание на прокурорите и следователите, свикано от Иван Гешев.

Той отказа да каже кои други негови колеги, освен него са писали предложената от ГЕРБ конституция. В моята част, поемам отговорност за това не се крия и не се афиширам. Не съм единствен, участвал в подготовката на първоначалния проект. Той изпълни целта си. Няма връзка между нещата, смятам, че като министър имам възможността да изразявам становища, каза той по повод забраната, която получи от премиера да пише постове във Фейсбук.

Не мога да посоча дните – беше работен от два екипа от трима колеги. Няма да ви ги кажа кои са колегите с оглед на вашата атака, обърна се той към журналистите Миролюба Бенатова и Полина Паунова.

На въпрос дали се е обидил на премиера за забраната да пише в социалните мрежи, Кирилов разясни: „Не съм се обиждал. Уважавам мнението на премиера и това е правилно в конкретния случай. Приемам, че конкретни лица са се почувствали лично засегнати. В никакъв случай не съжалявам за написаното. Ако съжалявам за нещо, то е че не развих тезата си, защото се спекулираше с някои от отправните тези…Не мога да разбера колегите – хем иронизират, хем изливат гняв, а пращат покани в социалните мрежи“.

В отговор на въпроса защо се предвижда да бъде разделен ВСС, министър Кирилов отговори: „ВСС е разделен – така, както е препоръчала Венецианската комисия. „Какво не сме изпълнени? Спорът остана за една бройка, една математика – да има за какво да говорим… Едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза. Ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно и точно, едни хора се страхуват, че няма да имат теза и няма да имат работа“.

Кирилов коментира и днешните изказвания на форума на прокурорите, които много си приличаха, настоява за независимост на пророкуратурата и се оплакаха от атаките на Христо Иванов и „Да, България“: „Даваме сериозна заявка за много сериозен политически, парламентарен и обществен дебат за промените в Конституцията. Като отговор на това наше предложение смятам, че бяха декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати. Разчитам само на един разумен, открит, некорумпиран политически дебат без олигарси, които да го манипулират“.

Валентин Касабов от НФСБ отбеляза, че позицията на партията е, че задължително тези консултации за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията трябва да се състоят. Въпросните разговори щели да започнат още утре.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране