23.06.2015 | 19:26
Натискаме независимия да стане още по-независим
Обикновеният популизъм на Томислав Дончев

Цветанка Ризова, bTV: Неделя премиерът Борисов свика извънредно заседание на кабинета заради новите цени на тока за индустрията, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Бизнесът обаче заяви стачна готовност и се готви за бунт. В студиото е икономическият вицепремиер Томислав Дончев… Искам да ви попитам уплашихте ли се от стачката на бизнеса, която се готви? От бунта на бизнеса? Панически се събрахте вчера.

Томислав Дончев, ГЕРБ: Не. Първо, никой от нас не е плашлив, но в същото време трябва да бъдем максимално чувствителни към искането и болката на всеки, бил той работник, безработен или предприемач. И на второ място, срещата вчера далеч не е първата, посветена на цялата ситуация в енергетиката и специално на цените на тока. Лично аз, премиерът отделно, и заедно сигурно сме провели десетки срещи през изминалите две седмици с всички – и с енергийни дружества, и с представители на браншови организации, на бизнес. Имал съм и срещи с независимия КЕВР – Комисията за енергийно и водно регулиране. Така че ситуацията се обсъжда в последните седмици, не само в неделя. Просто в неделя беше последната среща. Просто така се случи, че беше в окото на малко по-разгорещения обществен дебат по темата.

ЦР: Обаче, създава се усещането, а Иван Иванов – шефът на КЕВР, го е казал, че има някакъв политически натиск да не се увеличават цените на тока. Сега цял ден Теменужка Петкова я чувам да разправя – те са независими, те са независими. Но факт е, че той го е казал – усеща се политически натиск. Аз не казвам дали е добре или зле да се увеличат цените на тока. Говоря за политически натиск.

ТД: На първо място, да започнем от независимостта на регулатора. И това е нещо, което е в всеобщ обществен, пък и политически, но на първо място обществен интерес, да бъде пазено. Ако ние нямаме институция, която произвежда решения, в които никой не се съмнява, която има и политическа, и обществена подкрепа, нещата няма как в един момент да си дойдат на мястото. Така че наш общ ангажимент е да пазим КЕВР, комисията, като независима институция. Затова вчера казах – тази институция, съставът й, е избран от Народното събрание. Ако някой има право да я пита нещо, това е този, който я е избрал. Тук има още един детайл – съставът на комисията не е функция на управляващото мнозинство. Той е функция на парламента. Мисля, че с изключение на една политическа сила, всички останали имат представители в комисията.

ЦР: А защо Миков и БСП вчера казаха: комисарите на ГЕРБ и Реформаторския блок вдигат тока?

ТД: Това е изключително интересно… Но трябва да поставим въпроса на друга основа, не гледайки го обезателно от политическа гледна точка. Между впрочем, сега, няма как енергетиката да не е повод за политически спекулации и коментари. Но на мен ми се иска в тока и в енергетиката да има колкото се може по-малко политика. Ние приемаме, че вдигането на цените е крайна мярка, която в случая не може да бъде допускана. Ако говорим за процент или два, което в общи линии е в рамките на инфлационния индекс, една подобна промяна в цените вероятно може да бъде допусната. Но, както се оказва, ако в някои случаи, може би за по-малки производители и за средни производители има опасност повишаването да е по-голямо – при всички случаи не така, както се коментира, 20 или 40%, но повече от 1,5 или 2%, това не бива да се допуска. (…)

И отвъд икономическите и енергийните аргументи е да стигнем до един такъв термин, за който забравяме да говорим – това е справедливостта. Ако всички имаха доверие на всичко, което се случва в енергетиката, ако бяха убедени, че ситуацията там е нормална, че не се прави свръхпечалба, че няма свръхразходи, сигурно биха приели възможността за увеличаване на цената. Но когато има недоверие, когато е сигурно, че някъде тече, а не бива да тече, и бизнесът, и хората са абсолютно прави, в това число и аз, защото аз, освен политик, съм и гражданин, да твърдя, че не може да има повишаване на цената, без да са обрани всички, всички резерви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране