12.05.2016 | 20:08
НАТО задейства ракетния щит в Румъния срещу Русия
Системата на алианса няма да се използва за нападение

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официално американската противоракетна система (ПРО) във военната база Девеселу в Южна Румъния, съобщиха световните медии. Базата е построена от съветски специалисти през 1952 г. На церемонията вчера Столтенберг обяви, че комплексът е приведен в оперативна готовност. „Днес САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият военноморските сили на САЩ в Европа и Африка адмирал Марк Фъргюсън. Помощник държавният секретар на САЩ Франк Роуз каза, че станцията за прехващане на ракети ще помогне на държавите в НАТО да се предпазят от балистични ракети с малък и среден обсег, изстреляни най-вече от Близкия изток. Системата „представлява силно укрепване на защитния капацитет на европейските съюзници срещу балистичните ракети, идващи отвъд евроатлантическата зона“, като например Близкия изток, потвърди Йенс Столтенберг. Той увери, че съоръжението в Румъния, както и това в Полша, не са насочени срещу Русия.

Системата за ПРО в Девеселу ще разполага с ракетни прехващачи SM-2е на стойност около 800 млн. долара и ще се обслужва от 200 американски войници. „Географията и физиката не ни позволяват да унищожаваме руските междуконтинентални балистични ракети, тъй като нашите щитове са малко и са разположени или далеч на юг, или прекалено далече от границите на Русия. „Важното е, че създаваният от нас механизъм има отбранителен характер. Нашите ракети за унищожаване на вражески снаряди не съдържат взривни вещества, а само свалят целите си във въздушното ни пространство. Не бихме могли да ги използваме за нападение, дори да пожелаем“, обясни Столтенберг.

Базите за ПРО в Полша и Румъния значително ще разширят отбранителните възможности на НАТО. Други страни от алианса също ще изиграят ролята си: Испания ще предостави бази за кораби с „Иджис“, Германия – център за управление, на територията на Турция ще се изгради радар за ранно предупреждение, Дания и Холандия ще монтират на свои кораби нови радари, припомни Столтенберг пред полското издание „Газета виборча“. През 2010 г. НАТО взе решение да започне работа по щит, който да се базира изцяло върху американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране