26.02.2018 | 11:35
НДСВ и кабинетът на Борисов продадоха ЧЕЗ и оставиха държавата без контрол
Теменужка Петкова излъгала депутатите, че не знае нищо за скандалната сделка

„Когато една сделка се провежда по толкова тъмен начин, когато в последния момент става ясно, че една фирма, която управлява по-малко от 25 промила от мощностите в България, е готова да поеме управлението на електроразпределението, въпросите започват да валят и те са много. Въпросите започнаха още с продажбата на ЧЕЗ по времето на НДСВ, където Борисов беше главен секретар – не съм го чул да протестира тогава“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той припомни, че остатъчните дялове са продадени по времето на първото правителство на Борисов и държавата остава без всякакъв контрол.  „Скандалът с ЧЕЗ е втори, първият е разследването на прокуратурата на бившият министър от правителството на Бойко Борисов – Трайчо Трайков за продажбата на остатъчните дялове на EVN. Винаги сме говорили за това, че не е достатъчна държавността в сферата на енергетиката“, посочи Ерменков.

Народният представител обясни, че по време блиц-контрола в парламента попитал министър Петкова какво се случва с продажбата на ЧЕЗ. „Тя каза, че няма никаква информация. Вярвате ли, че един ден преди да се утвърди тази сделка, министърът на България, който отговоря за енергетиката, няма информация? А да не говорим за премиера, който по принцип, като ръководител на МС, е длъжен да провежда политиката в енергетиката и да се интересува кой, как и защо купува. Каква частна сделка – от другата страна стои чешката държава“, коментира още Ерменков.

Според него с оставката на Петкова е изгорял поредният бушон на Борисов. „Ако се върнем назад, ще видим колко бушони той изгори, за да запази себе си“, допълни той. Според него в цялата конфигурация на тази сделка имаме кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие към ЧЕЗ. „Той е от ноември месец 2016 г. в рамките на 116 млн. евро, дадени за инвестиции в мрежата. Питам дали няма условие, че ако бъде продадена ЧЕЗ на нестратегически инвеститор, какъвто е случаят в момента, този кредит не става веднага изискуем и откъде ще вземем допълнителните пари, за да си го възстановим?“, продължи с въпросите народният представител.

Таско Ерменков подчерта, че в самата Чехия вече има протест от един от участниците в преговорите, който казва, че са били непрозрачни, без да се дава информация на всички. „Ние се превърнахме в държавата, която засенчи американската мечта – всеки, който може да си регистрира фирма с 50 000 лв., може да си купи електроразпределително дружество“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране