12.06.2015 | 19:20
Не вдигаш тока – пиеш мляко
Индустриалисимо, тип разградска гелосана мастия

Димитър Цонев, БНТ:…Кирил Домусчиев – той е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България… Така взривихте политическото пространство с декларацията, която направихте, че ще искате оставки (на ръководството на КЕВР и МИ), ако действително тези намерения на КЕВР (за повишаване на тока) се осъществят.

Кирил Домусчиев: Искам да бъда доста ясен и ще се опитам с най-възможно прости думи да обясня причината за тази реакция. Това не е моя лична реакция, това е реакция на цялата индустрия. В КРИБ, като най-голяма работодателска организация, заваляха всякакви протестни писма, мейли, предложения за протести, за мерки, които трябва да вземе индустрията и т.н., защото това е нещо много тревожно, което се случи.

И независимо, че в последните 6-7 месеца имахме много срещи с КЕВР като независим орган и с Министерството на енергетиката, и с министъра на икономиката, и с представители на парламента, които в крайна сметка творят всичките закони и промени в законите, които трябваше да доведат до определени решения и решаване на проблема с дефицитите в нашата енергийна система, в крайна сметка имахме един студен душ и вчера се проведе това обществено обсъждане в КЕРВ, където ни беше представено, ни беше дадена възможност да коментираме решението на комисията, и наистина то е парадоксално. (…)

ДЦ: …Вие какво очаквате сега да се случи в близко бъдеще? Аз мога сега да ви цитирам Томислав Дончев: “Повишаването на цената на тока не е изходът от ситуацията, това е най-мързеливото решение…

КД: Томислав Дончев е един от мислещите политици, и наистина хора, които искат да направят нещо да е като хората, и да е като в Европа, и може би и неслучайно това му е ресорът. Забелязах след нашите критики и нападки, че министър Лукарски реагира бързо и адекватно, и също така се активизира…

ДЦ: Въпреки че му поискахте оставката много бързо.

КД: Не, вижте, аз не съм му я поискал лично, нито КРИБ му я е поискал. Просто нашите членове написаха писма и казват, за какво ни е министър на икономиката, ако той не се застъпи за тази икономика и за тази индустрия, и е нормално да му го кажем. Така че той се активизира. Така че има мислещи политици, има и хора, които имат желание да помогнат. Делян Добрев в парламента също е един от тези хора.

Този модел, който в момента съществува, той не работи. Ние работим на принципа всеки идва и си казва какви са му разходите, всяко едно предприятие. КЕВР започва да смята и казва:Да, тези разходи трябва да ги разпределим така и така – толкова за населението, и толкова за индустрията – пълен парадокс. По този начин ти никога няма да стимулираш едно държавно предприятие, едно “Мини Марица-изток”2, или АЕЦ „Козлодуй” те да се реорганизират, да се реформират, защото го няма пазарния принцип.

Те казват: имаме такива и такива разходи, миньорите казват: ние искаме да се вдигне цената на въглищата. Вдигат им ги, КЕВР започват да смятат там господата, и казват: ние работим за народа. Както каза г-н Иван Иванов онзи ден в едно предаване… И го питам, г-н Иванов, какво работите за народа? Вие знаете ли, сега изравнявате в момента цената за индустрията и цената за бита… става изравнена, почти 1:1 на електроенергията… Знаете ли, че няма не държава в Европа, няма държава в света, където това съотношение в най-лошия случай 1:2 – два пъти по-скъпа е цената на електроенергията за населението от цената за индустрията. В Германия е 6 пъти. Защо?

Защото немската индустрия, или която и да било друга индустрия създава работни места, пълни хазната. Знаете ли какво е хазна? Тази хазна трябва да се пълни от някой. Тя се пълни от бизнеса и от индустрията, а ние направихме бизнеса мръсна дума. Пълни се хазната, и от тази хазна има пари за пенсионерите, има пари за инфраструктурни проекти, има пари и за представителни нужди, за да не се срамува правителството, че няма такива средства. А откъде иначе ще дойдат тези пари? Откъде ще се вдигнат пенсиите на хората, ако индустрията не работи? А ние искаме да убием кравата, която дава мляко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране