24.01.2024 | 14:09
Nexo съди България за 3 млрд. долара!
Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон

Искът срещу България, който компанията за финансови услуги и продукти на базата на криптовалути „Нексо“ (Nexo) заведе на 18 януари, е за над 3 млрд. долара, съобщиха от компанията.

Делото е заведено заради „значителните материални и репутационни щети“ във връзка с акцията на прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и националното следствие преди година. На 21 декември 2023 г. прокуратурата прекрати разследването срещу „Нексо“, като заключи, че „няма извършени престъпления“ и прекрати наказателните производства срещу ръководителите на компанията – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на „Нексо“ пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

„Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения, причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха“, посочват от криптокомпанията в разпратена до медиите позиция.

Изброяват се и пропадналите бизнес възможности след акцията:

  • Спряна е била съвместната работа на „Нексо“ с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката, дадена на „Нексо“ от тези банки тогава, се твърди, че е била между 8 и 12 млрд. долара.
  • Осуетено е било подписването на дългосрочно сътрудничество на „Нексо“ с един от най-популярните европейски футболни клубове.
  • Опетненото име и репутация на „Нексо“ и на служителите ѝ пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения е довело до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията.

„Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса“, посочват от ръководството на компанията, като допълват, че стремглавият ѝ растеж е бил „попарен“.

„Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество“, изтъкват от компанията.

Ако спечели делото, „Нексо“ възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за детското здравеопазване и образование, включително различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в световен мащаб.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране