22.01.2015 | 21:08
Никой не издирва Брендо
Скандалът може да стане огромен, защото Банев беше предаден на българската прокуратура от Италия само за да бъде съден тук

Прокуратурата, съдът и МВР взаимно си прехвърлят отговорността за изчезването на съдения за наркотрафик и пране на пари Евелин Банев-Брендо, за когото се разбра, че е напуснал България преди три месеца. Стана ясно и че никой не го издирва, въпреки че има забрана да напуска страната и е длъжен да уведомява съда, ако си сменя адреса.

Случаят показа, че никой не носи отговорност за контрола на подсъдимите, които не са в ареста. Прокуратурата вече втори ден твърди, че няма никакво отношение, независимо че по закон тя поддържа обвинението срещу него за пране на пари и тя може да иска промяна на мярката му за неотклонение.

Според вътрешния министър Веселин Вучков мярката за неотклонение е отговорност на съда. Подписката задължава Брендо единствено да уведоми съда, ако си смени адреса. В МВР не е постъпвало искане за неговото издирване, затова и полицията не го търси. За последно Банев се е разписвал пред служител на МВР още докато е бил в ареста на 11 юли м.г. Мярката “подписка” реално не изисква никакво подписване.

От Софийския апелативен съд, който оправда Брендо, бившата му жена, сестра й и брат му, обясниха, че Банев е пуснат под домашен арест на 18 март м.г., а 10 дни по-късно му е забранено да пътува в чужбина. За определението на съда са уведомени “Гранична полиция” и СДВР – сектор “Български документи за самоличност”. На 11 юли мярката му е сменена от “домашен арест” в “подписка”. Оттогава той не е бил търсен, защото не е бил нужен на съда. В съда не е постъпвало искане да сменя адреса си, така че официално нямало причина да се смята, че е изчезнал. На Банев било изпратено съобщение, че прокуратурата обжалва оправдателната му присъда пред Върховния касационен съд, но обратната разписка още не се била върнала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране