26.04.2024 | 21:05
Николай Денков: Пеевски да се маха! Ще фалира държавата, както фалира КТБ, “Булгартабак” и “Лафка”
Борисов спря да говори врели-некипели, щом Кирил счупи масата, съобщи бившият премиер

След като Кирил Петков е счупил масата, на която са водили преговорите за кабинет, тогава разговорите с Бойко Борисов са станали по-конструктивни. Това разказва в предаването “Евродикоф” по Евроком бившият премиер акад. Николай Денков.

Показвах спокойствие, но беше борба всеки ден да се бутат нещата да вървят. Трябваше да създадем спокойствие на хората, че имаме посока. Тази счупена маса е само един от примерите за това голямо напрежение, което имаше. Бяхме в кабинета на Борисов преди да съставим правителство. Той взе да говори лъжи, глупости. И Кирил избухна, удари по масата и каза: “Ама чакай, ние не сме се събрали, за да си говорим врели-некипели”. И се счупи стъклото на масата. Оттогава се дисциплинира разговорът и стана ясно, че ако искаме да вървим към съставяне на правителство, не трябва да говорим врели-некипели”, разказа акад. Денков.

На въпрос от водещия Сашо Диков кога е разбрал, че Пеевски е най-голямото зло, той обясни, че когато са тръгнали да преговарят с Бойко Борисов, са видели застанал до него Делян Пеевски. “Значи те са се видели преди това, обсъдили са нещата. 80% от времето говореше Пеевски, не говори Борисов, той беше по-активната фигура. В началото това не пречеше. И до края на декември с много скърцане това беше работеше. Но от януари те започнаха да нападат наши министри”, посочи той. “И мен лично Пеевски ме атакува, все едно, че съм някакъв на него. Аз не съм му никакъв, тези приказки, че съм му се молил, бяха за пред публиката, за да се прави на юнак. Не ми пука от него, това трябва да е пределно ясно”, заяви още Денков.

“Че се подиграва на американците, се подиграва, но истинският проблем е в българската правосъдна система. Той е доказано корумпиран, както и Влади Горанов. Но вместо да изискаме документите от САЩ, те си седят на първия ред и все едно са най-уважаваните хора. Това е абсолютно безобразие и това трябва да спре. Опитват се да ни накарат да свикнем с абсурдите, но няма да свикнем”, каза още Денков. По думите ми Пеевски е като воденичен камък на шията не само на Бойко Борисов, но и на ДПС и на България. “Пеевски много си повярва, тръгна да дава акъл на всички, явно смята, че той е силният, но е сбъркал. В политиката трябва да може да увличаш хора, а кого увлича той”, каза още той.

Денков заяви, че ако искаме да развиваме България като нормална държава, след изборите Делян Пеевски трябва да се махне от масата. “Той не може да управлява някаква организирана система. Ако му се даде власт, с държавата ще стане същото като с “Лафка” и “Булгартабак”. Може ли Бойко да го махне? Питайте го него. Ако това стане, тогава може да продължим напред”, заяви той. За самия Бойко Борисов Денков каза, че той лъже “по невероятно, може би очарователен, но невероятно безобразен начин”, коментирайки твърденията му, че лично Пеевски е спасил Денков от гнева на енергетиците по време на протестите преди няколко месеца.

“От НСО ми казаха, че ми вземат охраната. Казах добре, въпреки че ми се полага. Не ми пука, или трябва да свършим работа и да сме смели, или нямаме място в политиката”, каза още Денков.

За скандала с освобождаването на бившия главен секретар Живко Коцев и последвалите разкрития за контрабанди канали Денков заяви, че все още не е видял нито едно доказателство за неговата вина. “Защо не излизат снимки на набедените за контрабанда баща и син с министъра на външните работи, тъй като те са приятели. Знам това от Бойко Рашков и от други източници. Днес излезе снимка на същия човек с президента. Това означава ли, че президентът прикрива канали? Снимките не показват нищо”, заяви Денков.

Относно “независимите анализатори”, за които разказа преди дни Кирил Петков, Денков заяви, че при него лично не са идвали социолози, които да му предлагат оферти, но в МОН е заварил такива неща – сключени договори с определени журналисти, които очевидно изпълняват такава функция и които той казал, че няма да толерира. Денков са обяви за нещо като етичен кодекс за социолозите. “Ако някой прави платена услуга към партия, да бъде така добър да каже това, че е получил средства от еди кой си”, предложи той.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране