18.11.2017 | 17:11
Нинова става вносител с ГЕРБ на промените в Конституцията за приватизацията
След 4 часа спор БСП реши - дава подписа на лидера, но гласува против в залата

БСП намери йезуитски изход от ситуацията да не подкрепи ГЕРБ, но в същото време да се проверят приватизационните сделки на прехода през нарочни поправки в Конституцията. Целта е Корнелия Нинова да не бъде обвинена, че се е скрила от ревизията заради личното си участие в приватизацията на „Техноимпекс“.

След цели 4 часа ожесточени спорове на закрит пленум социалистите удовлетвориха молбата на Корнелия Нинова тя да сложи лидерския си подпис като вносител на промените заедно с ГЕРБ, за да не бъде упрекната БСП, че се страхува от истината, научи Канал 3. За същата стъпка се обяви на влизане на пленума и заместникът й Стефан Данаилов. Даже обеща той да даде „второто пръстче“ за проекта на ГЕРБ.

Червените ще продължат да държат и на разширението на обхвата на ревизията наред с концесиите и групировките.

58 членове на НС на БСП гласуваха „за“ предложението на лидерката, 29 бяха „против“, а 12 се въздържаха. Същевременно червените обявиха за демагогия на ГЕРБ промените в основния закон заради ревизия на приватизацията. Заради това решиха в пленарната зала да гласуват против конституционните промени.

Нинова развила тезата, че с полагането на нейния подпис БСП ще е политическата сила, която няма да спира да търси отговори за това докъде е стигнала проверката. Тя декларирала пред своите, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея и им обяснила, че акциите си в предприятието е притежавала преди да стане член на БСП, а когато се захванала с политиката, ги продала. Нинова подчертала убеждението си, че бизнес и политика са две несъвместими занимания.

Затова отново призовала „вън мутрите от политиката“. За целта предложила да се изготвят законови промени, които да задължат всеки депутат да декларира дали е участвал в някоя от знаковите групировки на прехода. Освен това държала всеки, принадлежал към групировките, да няма право да заема висши държавни постове.

По време на горещата дискусия в киносалона на „Позитано“ 20 твърд отпор на поправките в Конституцията дали червените юристи, начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков. Твърдо против предложението на Нинова е било и становището на законодателния съвет към НС на БСП, предвождан от Стоилов. Противници на това БСП да се включи заявили, че партията ще загуби от участие в спектакъла на упраляващите и освен това изтъкнали контрааргументите от гледна точка на правото.

Националният съвет продължава с обсъждането на организационните мерки, които предлага ръководството за укрепването на партията, а според някои казусът с Иво Христов и репликата „дебили“ щял да влезе на обсъждане през последната точка „разни“ от дневния ред.

На влизане на заседанието Ламбо се обяви категорично в негова защита, че не трябва да подава оставка, защото е ерудит, а освен това се извинил. В същото времеам.-председателят на БСП не скри, че случаят вече стана нарицателно и се използва от опонентите под път и над път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране