28.04.2017 | 0:01
Нинова трябва да прочисти БСП
Едва ли някой в БСП възнамерява в момента да бламира председателя си. Това беше ясно. По-скоро кризата беше предизвикана от противоречивото поведение на самия Георги Гергов, който, както разбрахме, е отказал в Изпълнителното бюро да потвърди информация

Социологът Юрий Асланов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: За очакванията от новия кабинет и разпределението на министерствата ще говорим в следващите минути със социолога Юрий Асланов. Извън протоколната процедура по връчване на мандата, какви са вашите очаквания от новия кабинет и неговата структура?

Юрий Асланов: Въпросите, които всички си задават, не е дали ще бъде оползотворен мандатът, защото е ясно, че той ще бъде успешно реализиран и след седмица ще имаме редовно правителство. Въпросите са каква точно е програмата на това правителство, защото след публичните послания от страна на лидерите на коалиращите се партии остана едно впечатление, че в точката на компромиса и двете партии направиха сериозни отстъпления от предизборните си програми, което представиха като неизбежно на полето на компромиса. Истината е, че тази публично прокламирана програма на практика в подтекста й се съдържа отказ от обещаваните реформи в някои ключови сектори, което е възможно да разочарова редица избиратели и да ерозира подкрепата, която получиха и двете формации на изборите. Оттук нататък вече е следващият въпрос, който всички задават – колко стабилно може да е това управление, като се изхожда от опита на предишни коалиционни формули, и най-вече до кога ще продължи. Мантрата, която се използва като формула на широкия консенсус в името на българското председателство на Европейския съюз, тя не може да получи много широк обществен отзвук и обществен прием, тъй като това не е идея, която завладява сърцата на огромната маса от български граждани, не се схваща като проблем, който е от първа значимост. Струва ми се, че на правителството, както и да е конструирано то и каквито и имена да видим в него на министри, ще му е много трудно оттук нататък да се пребори за обществено доверие. Ще имаме поредния парламент и поредното правителство, които ще стартират с неособено високо одобрение, което не обещава голяма стабилност.
Водещ: Споменахте българското председателство на Европейския съюз като приоритет. Ще видим ли обаче действително подкрепа в парламента по този и по други важни теми? Ще получи ли такава от страна на БСП?
Юрий Асланов: Да, ще получи, макар че това е идея, която българските граждани схващат като проблем на политическия елит. Това е проблем, който е чужд на мнозинството от българските избиратели. Не искам сега да цитирам данни от наши изследвания, но вярвам, че разбирате за какво говоря. Общо взето това т.нар. „председателство“ хората го схващат като заинтересованост на представителите на политическия елит и то не опира до техните проблеми, в чийто ранг стоят съвършено други въпроси и имат други очаквания от политиците.
Водещ: Какъв ще бъде обликът на Кабинета „Борисов 3“? С какво той ще бъде по-различен от предищните? Дават ли по някакъв начин сега Патриотите заявка за едни по-добри коалиционни отношения в сравнение с тези на миналото управление и Реформаторите?
Юрий Асланов: Аналогии с Кабинета „Борисов 1“ не могат да се правят, защото в една или друга степен той беше монопартиен, не беше коалиционен, макар да имаше подкрепа от страна на други парламентарно представени сили. Ако изхождаме от сравненията с кабинета „Борисов 2“, не можем да очакваме поне на първия етап някакви вътрешни сътресения, защото Патриотите бяха по-надеждният партньор на ГЕРБ в предишното правителство, отколкото официално участващите в него представители на Реформаторския блок. Скандали, напрежения, противопоставяния от вида на онези, които наблюдавахме, и разправии между ГЕРБ и Реформаторския блок, ние няма да проследим поне на първия етап, ако не се случи нещо извънредно. Като че ли Патриотите са по-стабилна опора на ГЕРБ, но разбира се зависи и от имената на участващите в самото правителство и във висшата администрация – какво ще бъде тяхното проявление и тяхното поведение оттук нататък.
Водещ: Наемате ли се да наредите министерски кресла?
Юрий Асланов: О, не, не се наемам да гадая това. Това е приоритет на министър-председателя. Ясно е, че това ще е Бойко Борисов за трети път. Вероятно ще бъде продукт на тези уговорки, които вече са направени, които в близките дни ще станат и публично известни.
Водещ: Говорим за новия кабинет, но все пак това са и последните дни на един служебен такъв. Време е за равносметка. Каква оценка вие бихте дал?
Юрий Асланов: Дейността на служебния кабинет лично в мен остави много противоречиви чувства. Общо взето прието е да смятаме, че служебните кабинети се ползват с високо обществено доверие заради отсъствието на парламент, който обикновено създава напрежение около правителствата въз основа на конфронтацията и на споровете вътре в Народното събрание. В случая не става така, защото настоящият служебен кабинет не беше приет съвършено положително нито от свои, нито от чужди, и редица негови действия останаха критикувани. Аз не се наемам да кажа кои са с основания и кои без. Истината е, че дори в БСП имаше напрежение за отделни случаи, макар да се смяташе, че след като президентът е избран с подкрепата на БСП, би трябвало БСП трябва да одобрява безусловно действията на този кабинет. Това не беше така, то се видя, а и с част от публичните си послания и министър-председателят и отделни министри предизвикаха напрежение по всички фронтове на политическия спектър. Затова може би е рано за оценки и тепърва ще се коментира този въпрос, като се хвърли повече яснота върху отделни конкретни действия на служебните министри и на кабинета като цяло. Истината е, че кабинетът не остави някаква много еднозначна следа след себе си, особено от гледна точка на обществените оценки, които не бяха особено високи в сравнение с други такива на предишни служебни правителства.
Водещ: Няма как да не потърся вашето мнение по казуса „Гергов“. Достатъчно силна ли беше позицията на лидера Корнелия Нинова и ще успее ли тя да затвърди своите позиции вътре в партията? Доколко са разколебани те в момента?
Юрий Асланов: Позицията на лидера на партията беше мигновено, реактивно предприета в епицентъра на скандала, което позволи той да не се превърне в вътрешнопартиен проблем, каквато опасност имаше. Така че може само да се адмирира подобно действие. Разбира се, един лидер може да налага позицията си, както и стана. След като Корнелия Нинова очевидно е утвърден лидер на БСП и се ползва с много широка обществена подкрепа не само вътре в партията, за нея не беше проблем да предложи на колективния ръководен орган на партията оставката на гергов и той да я подкрепи. Едва ли някой в БСП възнамерява в момента да бламира председателя си. Това беше ясно. По-скоро кризата беше предизвикана от противоречивото поведение на самия Георги Гергов, който, както разбрахме, е отказал в Изпълнителното бюро да потвърди информация, да даде светлина върху мотивите си за участието в тази среща. Той отказа да говори за това и остави впечатление, че дори не разбира какво е направил, след като скандалът виждате, че дори не спира, той продължава да се развива, така че действието беше правилно. Разбира се, ангажиментът, поет от Корнелия Нинова, за извършването на промени в партията не бива да се спира дотук с рязането на различен вид зависимости, защото на дефинираната от нея концепция за „паралелната държава“, не можем да очакваме, че тя не прониква навсякъде до всички клетки на обществото, в това число и в партиите. БСП разбира се не прави изключение. Борбата със задкулисието няма да е никак лека, нито кратка, и изисква усилията на цялото общество, не на една партия. Разбира се, аз не мога да кажа какъв ще бъде, с успех ли ще продължи тя или не, но е важно ние да приветстваме първите крачки в тази посока.
Водещ: Да ви разбирам, че е необходимо и би било така здравословно едно прочистване в партията?
Юрий Асланов: Не бива да си служим с този термин „прочистване“, защото аналогията с тези чистки и лов на вещици просто се натрапва от само себе си от по-далечното минало. Не става дума за прочистване, става дума за началото на един път, който никак няма да е лек, и той трябва да се извърви смело. Важно е в тези начални фази на тази борба да подкрепяме всеки политик, който има куража да поеме по този път.
Водещ: Областният съвет в Пловдив подкрепи обаче Гергов, и в писмо поиска обяснение от Нинова за мотивите на поисканата оставка.
Юрий Асланов: Няма областен или регионален лидер, който да не може да експонира личното си мнение през някаква структура. Областният съвет – това не са членовете на партията в Пловдивска област. Това са 10-15 души, които са обикновено лично подбрани от регионалния лидер. Навсякъде е така и би било нелогично да не е така. Затова и аз не преувеличавам тази т.нар. подкрепа, докато не стане ясно какво е мнението на редовите членове. Моето усещане е, че по-скоро преобладаващото мнение в партията е на страната на Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране