07.07.2016 | 0:01
Нито един гаф на преекспониран фон
Преекспонирана почуда при назначението за главсек

“Фактите са такива. Карали са се по повод на това кой къде има право да спира”.
Главсекът на МВР Георги Костов за “махленската свада” в Слънчев бряг, при която загина човек, а Митьо Очите бе тежко ранен, юни 2016.
“Оказват съпротива при задържане. Един от колегите употребява личното си оръжие. Произвежда изстрел. Вследствие на рикошет, според него е наранен, впоследствие почива нарушител на държавната ни граница”.
Георги Костов за махленските свади в граничните райони, октомври 2015.
***
Радио “Фокус”: Главен комисар Костов, най-напред ми позволете да ви поздравя с професионалния празник на МВР (5 юли, бел. на “Фокус”).
Георги Костов, МВР: Благодаря ви. Нека поздравим и всички колеги, за които времето от миналия професионален празник беше изключително динамично, положиха изключителни усилия в една нелека атмосфера. Всеобщото мнение е, че се справиха, полагайки нужните усилия.
РФ: В този ден каква равносметка си правите? Какви успешни акции можете да отчетете, съответно какви слабости намирате в една такава равносметка?
ГК: Този ден е за равносметка на труда на многобройните колеги, които са в МВР. Той не е ден за равносметка на ръководството. Спокойно можем да направим оценка, че съставът на МВР през изминалата година, от миналия професионален празник, от миналия 5 юли, се държа на нивото, което поставя предизвикателствата пред него, изключително натоварено време беше, изключително динамични предизвикателства, които в крайна сметка бяха под контрол.
РФ: През изминалата година какви слабости можете да отчетете?
ГК: НЕ Е МОМЕНТ ЗА СЛАБОСТИ, а момент е да направим равносметка на цялостната ни дейност. Ако ви е направило впечатление, през изминалата година НЯМАШЕ НИТО ЕДИН ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОПУСК, КОЙТО ДА БЪДЕ ОБЯВЕН И ОТ ВАС, И ОТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ КАТО ГАФ (виж епиграфите – б.р.). Това на фона на изключителната натовареност по всички линии на дейност, на фона на новите предизвикателства, които постави и засиленият миграционен натиск (виж пак втория епиграф – б.р.), терористичният риск в целия Европейски съюз, това на фона на преобладаващата и незатихваща финансова криза в държавата, това на фона недостиг на средства, с които сме разполагали, това на фона на относителната несигурност, която ни подложи на определен обществено-политически натиск. Считам, че колегите издържаха на всички тези предизвикателства. И е редно на този ден да ги поздравим за тяхната активност и достойнство И ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЛАБОСТИ. Поне на този ден.
РФ: Така е – да, наистина днес е празничен ден. Все пак обаче има едни гласове, които казват, че има усложняване на криминогенната обстановка, че има завръщане на мутренските времена. Как отговаряте на тези упреци?
ГК: Първо, нека видим какъв е генезисът на тези гласове. Определено тези гласове не носят позитив. Когато казваш, че едно нещо не трябва да е така, обикновено е редно да посочиш и пътя, по който трябва да се върви, след като този път е грешен. Ние считаме, че пътят е правилен. Да, иска ни се да крачим по този път с по-бързи крачки, но това не зависи само от нас. Ние сме функция на обществено-политическите отношения в държавата и зависим от отделените за нас средства. УБЕДЕНИ СМЕ, ЧЕ ПЪТЯТ Е ТОЗИ. И РЕЗУЛТАТИТЕ ГО ДОКАЗВАТ. Иначе и едно престъпление да остане в държавата, то ще бъде достатъчно значимо, А ПОТЪРПЕВШИЯТ ОТ НЕГО ТРЯБВА ДА ИМА ЕДНА НЕПРИМИРИМОСТ КЪМ ИЗВЪРШИЛИТЕ ГО ПРЕСТЪПНИЦИ. Това е ясно. Като цяло обаче, криминогенната среда за сигурност в страната се изменя в благоприятна тенденция.
(…) Така че когато говорим за пропуски и за слабости, нека да сме наясно, че те наистина съществуват, но много рядко са в този обем, в който се преекспонират.
РФ: Като казахме за преекспониране, кажете няколко думи за последващите действия на полицията в “Слънчев бряг”. Знаете, че и там много се изговори, изписа и изкоментира.
ГК: Действията в “Слънчев бряг” са в правилната посока!…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране