13.04.2016 | 0:01
НОИ се похвали с 340 лв. средна пенсия
Индексацията от 1 юли може да е малко по-висока - с 2.6%, смята управителят Бисер Петков

Увеличението на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило може да е с 2.6% вместо записаните в бюджета на Държавното обществено осигуряване 2.5%. Разчетите позволяват това, но окончателното решение ще се вземе от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, съобщи шефът на институцията Бисер Петков. Петков обяви, че средната пенсия тази година е стигнала около 340 лв. За сравнение, средната пенсия миналата година бе малко над 321 лв., тоест с 19 лв. по-ниска.

Това означава, че увеличението от 1 юли ще е средно с около 7 лева за пенсиите, отпуснати до края на миналата година. Тази година таванът на пенсиите няма да бъде увеличаван и остава 910 лв. Той се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход, който тази година остана без промяна – 2600 лв. В бюджета на ДОО-то е записано още, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 161.38 лв. (при 157.44 лв. сега). Социалната пенсия за старост става 118 лв. при 115 лв. сега.

Тази година би трябвало да е последната, в която пенсиите ще се индексират по швейцарското правило. От догодина ще започне увеличаването на тежестта за всяка година стаж във формулата за пресмятане на пенсиите, като процентът за това трябва да е поне колкото се получава по швейцарското правило. В Кодекса за социално осигуряване е записано и неясното, че “при възможност на бюджета” ръстът може да е по-висок. “Това ще позволи след 10 години новоотпусканите пенсии да са много по-високи – с 36-40%”, прогнозира Петков. В момента този коефициент за всяка година стаж е 1.1. Целта е да стане 1.5. Това ще се отрази благоприятно на новоотпусканите пенсии, но за старите пенсии увеличението няма да е така чувствително и те ще останат все така мизерно ниски. Това не беше съобщено от социалния министър Ивайло Калфин при представянето на пенсионната реформа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране