22.04.2024 | 11:32
Нов шамар! Първанов зове Главчев да не се напъва за външен министър
Не ни приляга да сме ястреби, каза държавният глава, подписал документите за членството ни в НАТО и ЕС

Димитър Главчев не е готвен да е външен министър. Нямам обяснение защо премиер иска и тази длъжност. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Георги Първанов – президент на България в периода 2002-2012 г., а след това призова служебният министър-председател да остави на дипломатите дипломацията. Политиците да не се бъркат с тези, които не са приемливи, добави той.

„Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Главчев сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров обаче е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно“, коментира Първанов.

След като водещият Златимир Йочев припомни, че именно Първанов е подписал документите за членството ни в НАТО и ЕС, той възкликна „Благодаря ви, че ми вдигнахте топката!“. „И за двете структури съм подписал. Точно затова мога да си позволя да имаме по-умерена и сдържана позиция, която да позволява, България да е част от тази общност, да е солидарен съюзник, но в определени граници, защото не би трябвало да сме по-католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, особено, когато се отнася за регион, близък до нашия“, подчерта той.

Тезата, че ще готвим връщането на наборната армия е такава, за която съм която съм готов да споря по всяко време, тъй като аз съм този, който я наложи, заяви президент 2002-2012.

„Продължавам да смятам, че българската позиция за Украйна трябва да е в полза на мира. На втория ден след началото на войната, ние от АБВ направихме пресконференция, на която се обявихме за незабавно примирие и бързи преговори за мир. Продължавам да смятам, че това е решението, което трябва да подкрепят големите и особено европейските сили“, добави той.

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка. Опитвам се да чета повече и да съм със семейството си, с моите шест внука. Имам огромна библиотека. Стремя се да пътувам колкото си може повече. Разбира се, че не мога да избягам от това, което виждам, чувам, защото непрекъснато съм в контакт с колеги, приятели, със съратници“, сподели Първанов.

Моята активна позиция е да помагам, с колкото мога на левицата, към която принадлежа, подчерта той.

„В оперативната политика не бих се върнал, защото вече това не е моята епоха. Тези политически средства, които виждам, които изпитваме на гърба си между изборите, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме били непримирими, имахме легитимни отношения. Както се казва в казармата, той като управленец биеше опозицията по устав. Ние от своя страна също му отвръщахме с подобно нещо. Сега няма никакъв ред. Затова без мен“, отсече той.

Битката за външното министерство започна не сега, а преди да се разпадне сглобката, припомни бившият лидер на АБВ.

Според него управляващата (не)коалиция се разпаднала, защото партиите искали да имат един лост повече, за да се докарат (б.а. по-добри) пред своите западни партньори.

„По един начин се отнасяше ГЕРБ към АБВ в коалицията през 2014 г. По друг начин се отнасяше към патриотичните организации през 2017 година. По трети начин вероятно изглеждат сега. Не бих препоръчал на „Левицата“ да влезе в коалиция с ГЕРБ, но не може да се зачеркне коалиционното управление при тези резултати, които получаваме на избори“, добави той.

„Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо трябва да има управление без ДПС?“, попита Първанов.

„Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване“, коментира той.

„По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка, каза още президент 2002-2012 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране