20.05.2016 | 1:57
Нов терор в небето
Египетски самолет с 66 души се разби мистериозно в Средиземно море
Нова авиотрагедия разтърси вчера Египет и света, само месеци след свалянето на руския самолет над Синайския полуостров, при който загинаха над 220 души. Полет MS804 на “Иджипт Еър” изчезна мистериозно от радарите над Средиземно море в ранните часове в четвъртък, а по-късно бяха открити и първите отломки. Всички следи сочат към терористичен акт въпреки многобройните мерки за сигурност в авиацията.
Полет MS804 е излита малко след  23 ч френско време от летище “Шарл дьо Гол” край Париж. На борда са 66 души – 56 пътници, седем души екипаж и трима служители по сигурността, които пътуват под прикритието на редовни пътници. Самолетът трябва да кацне около 3,15 сутринта в Кайро. По-голямата част от полета преминава гладко, небето е ясно и условията за безпроблемен полет са налице. Последният контролен разговор на пилота е с гръцките диспечери в 2,48 гръцко време. Капитанът докладва, че всичко е наред, и диспечерите му дават разрешение да излезе от гръцкото въздушно пространство и да навлезе в египетското.
Пилотът е в добро настроение и им благодари на гръцки език. 40 минути по-късно диспечерите отново се опитват да се свържат със самолета, за да потвърдят преминаването към египетското въздушно пространство. Въпреки многобройните опити обаче отговор от самолета няма. Диспечерът се опитва да се свърже с кабината и чрез канала за извънредни случаи, но безуспешно. След две минути самолетът вече е в египетското небе, а след още 10 – около 3,39 гръцко време (2,39 египетско) машината изчезва от радара.

Озадачаващи са данните за последните 30-40 минути от полета, разказаха още гръцките власти. Министърът на отбраната Панос Каменос разкри на пресконференция, че самолетът е направил необичайни движения, преди да изчезне от радарите. Той първо направил рязък завой на 90 градуса наляво, а след това 360-градусова маневра надясно. В същото време загубил над 7000 метра височина, като изчезнал на височина от около 4000 м, разказа Каменос. Не е ясна причината за странните маневри, но според анализатори липсата на отговор от кабината и необичайните движения може да говорят за нарушения на работата в кабината.

Въпреки множеството въпросителни и оскъдната информация, няколко часа по-късно официалните власти потвърдиха, че самолетът е загубен и вероятно е катастрофирал в морето. Започна мащабна издирвателна операция със самолети и кораби на египетската и гръцката армия, подпомагани от техника и на още няколко европейски страни, намираща се в района. В късния следобед бе съобщено и за първите намерени отломки.

Гръцки представители обявиха, че в морето на около 80 км южно от остров Крит са забелязани два големи пластмасови обекта. Капитан на египетски кораб, намиращ се в региона, разпространи снимки на намерени отломки, за които се предполага, че са спасителни жилетки и част от седалка на самолет. Телевизия “Ал Арабия” пък съобщи, че в морето са намерени и поне две тела. Късно снощи египетските власти потвърдиха, че останките от самолета са намерени в Средиземно море, близо до остров Карпатос. Намерени са спасителни жилетки и други отломки, които категорично потвърждават, че са били част от изгубената машина.

Въпреки оскъдната информация с напредването на деня все по-вероятна ставаше версията за тероризъм. Докато в началото никой не смееше да предполага каква е причината за загубата на самолета, следобед и египетски, и руски официални представители посочиха външна злонамерена намеса като най-вероятна причина. “Ако анализираме ситуацията по подходящ начин, вероятността да е имало терористична атака е по-голяма, отколкото вероятна техническа повреда”, каза египетският министър на авиацията Шериф Фатхи. Шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников също посочи, че “по всичко изглежда, че това е терористичен акт”. Той призова всички заинтересовани страни, включително тези от Европа, “да предприемат съвместни мерки за откриване на лицата, съпричастни с този чудовищен акт”.

Бивш пилот на “Иджипт Еър” и приятел на капитана на полет 804 пък разкри, че преди дни е имало заплаха за самолета. Шериф Мехера, разказа, че преди дни на борда на самолета е намерен надпис със заплаха от терористична атака, пише Life.ru. “Това се случи преди няколко дни. Всяко въздухоплавателно средство има регистрационен номер. На днешния фатален полет регистрационния номер е SU-GCC. Някой написал с черни букви на арабски: “Следващото убийство ще бъде на регистрационен номер SU-GCC”, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране