13.12.2022 | 11:33
Нов удар по ГЕРБ: Ще атакуват Габровски в съда, ако бъде издигнат и в третия мандат
Атанас Зафиров обяви, че БСП няма как да го подкрепи за правителство, защото то е реден лично от Бойко Борисов

Идеята на Бойко Борисов да се състави експертно правителство с премиер проф. Николай Габровски с третия мандат, ако издигнатият от ГЕРБ кандидат не може да събере нужната подкрепа с първия, изглежда неосъществима. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров нанесе поредният удар по българският Меси, като изтъкна в „Здравей, България“ по Нова телевизия, че конституционалистите трябва да кажат дали това не е в нарушение на основния закон на републиката.

Не съм убеден, че конституционно същият този кандидат-премиер, при нереализиран мандат, може да бъде предложен със следващ, заяви бургазлията.

Той е категоричен, че нито с първи, нито с трети мандат другарите му от БСП биха подкрепили професорът за премиер, но пък призна, че със състава на проектокабинета ГЕРБ се опитва да спечели симпатиите им.

„Дали към БСП, или към партиите от целия спектър, факт е, че е направен някакъв опит за създаване на мостове към другите политически сили, но това не променя факта, че проектокабинетът е на ГЕРБ. Той е създаден с личното участие на Бойко Борисов и няма как да се промени нашата позиция – не може да го подкрепим“, отсече Зафиров.

„Партиите, които свалиха кабинета „Петков“, имат мнозинство в това Народно събрание. Сега имат добрата възможност да си изберат правителство. Нека видим как ще се развият събитията”, добави той, след като бе попитан дали все пак няма социалистите да издигнат Габровски, ако президентът им даде третия мандат.

Водещият Виктор Николаев коментира, че ако БСП подкрепят предложените от ГЕРБ експерти за министри, хората на Бойко Борисов ще бъдат поставени в ситуация без изход и ще трябва да гласуват „за“ кабинет с евентуален мандат на левицата.

„Когато и ако дойде, ще предложим работещ вариант. Но нека изчакаме да бъдат изчерпани всички възможности“, заяви депутатът.

Той е категоричен, че на гласуването на предложения кабинет, всички депутати от БСП ще бъдат в зала и ще гласуват „против”.

След като водещата Мира Иванова коментира, че и след следващите избори социалистите ще бъдат изправени пред същите въпроси и невъзможност да се формира кабинет, но ГЕРБ ще са направили всичко по силите си, преглътнали са егото си в името на това да има нова власт, Зафиров изтъкна, че не знае какъв компромис са направили от партията на Борисов при условие, че проектокабинетът е доминиран от ГЕРБ. „Има ярки партийни лица в него. Действащ общински съветник от тази партия е предложен дори. Самият премиер в едно вчерашно участие призна, че основният му съветник при сформирането на проектокабинетът е бил Дончев“, припомня бургазлията.

1 коментар

  1. Кроманьонец Банкянски каза:

    Другарката Нинова ми каза в прав текст, че за нея няма значение с чий мандат ще е правителството стига тя да е най-малко отново вицепремиер. Сега не е в състава и за пред електората си от червени бабички ще го играе хард принципна. После при третия мандат за съставяне на правителство, като я включим в състава на правителството, БСП ще гласува с нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране