15.02.2015 | 20:17
Нова фетва в Турция: Влюбените не трябва да ходят под ръка
Министерството по религиозните въпроси смята, че не бива да има флирт, целувки и усамотяване преди брака

Министерството по религиозните въпроси в Анкара настоява влюбените да не флиртуват предбрачно и при среща девойките да са забулени, пише всекидневникът „Джумхуриет”.

Във февруарския брой на бюлетина на министерството е публикувана фетва, в която се акцентира, че „скитането ръка за ръка на ангажираните двойки не е в съответствие с религията и че правилата на поведението им тепърва трябва да се дебатират и наложат според изискванията на исляма”. Висшият религиозен съвет обаче излезе с обратно на това становище и прогнозира, че фетвата ще провокира противоречия.

Няма нищо лошо в това младите хора да се виждат и да разговарят, за да се опознаят по-добре, не е нормално в този век да се следи дали годениците се забулват по ислямския канон и това да се налага заради религиозни изисквания, се посочва в позицията на духовния съвет, цитирана във вестника.

„Влюбените и ангажираните с годеж трябва да се въздържат и стоят далеч от флирта, от съвместното съжителство преди брака, от усамотяване, целувки, хващане за ръце и всичко онова в поведението, което ислямът не позволява. Някои млади хора в името на религиозната чувствителност в периода след годежа изживяват тежки моменти до деня на сключването на религиозния брак. Поради това трябва задължително да се подписва и граждански брак. Ако младите не са взели категоричното си решение за семеен живот, те в никакъв случай не трябва да правят официалните си годежи, а да продължат да спазват ислямските методи за ангажираните двойки”, гласи указанието във фетвата.

Социалните мрежи в Турция буквално кипнаха от споделяния на въпросните изисквания на Министерството на религиозните въпроси, казват читатели на опозиционния вестник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране