02.11.2015 | 21:40
Нова порция любезни оправдания от наукообразния Местан: Ако недействителните бюлетини бяха действителни..
ДПС не иска да я пакетират с БСП, движението било на практика е втора сила

„Ако 465 000 недействителни бюлетини бяха действителни, щяхме да сме втора политическа сила“. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция, на която анализира резултатите от местните избори.

Местан поясни, че по критерия получени гласове за партийна листа за общински съветници ДПС е трета сила с 267 000 гласа. ГЕРБ са първи с 870 979 гласа., БСП – 287 000, а Реформаторския блок 169 00 гласа. Местан каза, че в тези числа не включва гласовете, получени от ДПС в коалиционни формати, въпреки че партията доминира в тях като брой гласове, получени на последните парламентарни избори. Той обаче изтъкна, че заради принципа за уседналост ДПС губи служебно около 150 000 гласа. По брой общински съветници с еднопартийни листи ГЕРБ е първа политическа сила с 1658. БСП има 765, ДПС 761, РБ – 236, АБВ – 96 и т.н. ДПС има със 100 съветника повече в сравнение с последните местни избори.

По брой кметове ДПС на първи тур е втора политическа сила. ГЕРБ има 59, ДПС 29, БСП 14, РБ 3. На втори тур ГЕРБ получава 118 кмета, ДПС 33, БСП 32, РБ – 7.

По брой кметове на кметства на първи тур ДПС е първа политическа сила със 790 избрани кмета. ГЕРБ са втори с 621, РБ имат 271. На втори тур ГЕРБ излиза на първо място с 951 гласа, ДПС е с 864, а БСП с 416. „Комично е да бъдем пакетирани като резултат с БСП. Несериозно, нелепо, ако не бе преднамерено, щях да кажа глупашки. Ако някой има идея да се сгуши под мощното рамо на батко Бойко Борисов, това си е негов проблем. ДПС по никакъв начин не може да бъде пришита към БСП. От евровота насам ДПС има стратегия да се утвърди като действителен, реален политически субект, разположен в центъра. На 2-ри тур нашите избиратели дадоха подкрепа за различни кандидати, без генерално партийно решение“, каза още Местан.

Местан призна и загубите в някои традиционни общини като Гърмен, Исперих и Кубрат. „Нашата сила е в това, че можем да изричаме неуспехите си. Умеем да четем предупредителните знаци, които ни дава избирателят. Той е изключително взискателен и наказва всяка една грешка. Разби се на пух и прах мита за вързания избирател на ДПС. Много е трудно да се пребориш за доверието на избирателя на ДПС. Политическият мегдан е отворен“, каза Местан.

И допълни: „Ще извлечем тежки уроци. През 1999 г. загубихме три от седемте общини в Кърджалийска област. От тогава насам след коригирана политика, нов качествен диалог никой не поставя под съмнение доминацията на ДПС в Кърджали. Същото ще стане и с тези традиционни общини, които губим на тези избори“.

„Ако не се купуват гласове, второто място нямаше да ни е под въпрос и дори можехме да говорим за нещо по-сериозно“, каза още Местан. Според него купуването на гласове е най-големият бич за ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране