31.07.2022 | 22:38
Нова война между Сърбия и Косово! Вучич призова за мир
Поводът е изискването за пререгистрация на автомобилите на живеещите в Косово сърби

Напрежението между Сърбия и Косово рязко се повиши и тази вечер се стигна до сблъсъци на границата. Медиите в двете държави съобщават за сирени и стрелба. Сръбският вестник Данас съобщава, че сирени звучат в центъра на населената със сърби Северна Митровица в Косово и Методия. Гражданите се призовават да не излизат от домовете си и да стоят по-далеч от прозорците. Сръбската армия е в повишена бойна готовност, затвори някои от пътищата в страната и изпрати специални части на границата. В отговор специалните части на Косово затвориха границата със Сърбия. Местните жители започнаха да сторят барикади по магистралата Прищина-Лепосавич и около град Звечан в Косово.

 

В специално обръщение президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че “полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната”. Той твърди, че косовските власти ще забранят влизането на граждани със сръбски документи и ще искат те да пререгистрират автомобилите си, за да имат косовски номера. “Мисля, че никога не сме били в по-сложна и тежка ситуация. Защо казвам това? Режимът в Прищина се опитва да се представи за жертва, използвайки настроенията в света”, каза Вучич.

Той добави, че „моли за мир“ албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак „Сърбия ще победи“.

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

„Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир“, подчерта Вучич, цитиран от БТА. Той добави, че в противен случай „ние няма да се предадем и Сърбия ще победи“. „Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа“, посочи Вучич.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране