09.05.2024 | 9:05
Новата депесарка Елена Йончева ще е без евроимунитет само 2 седмици
Ако стане член на Европарламента от листата на ДПС, делото за пране на пари срещу нея ще остане спряно

Ако бъде избрана за член на Европейския парламент от листата на ДПС, Елена Йончева отново ще получи имунитет на европейски депутат и така делото срещу нея за пране на пари ще остане спряно, каквото е в момента. Макар и последната сесия на ЕП да беше в края на април, Йончева има имунитет до 2 юли. Това е така, защото по закон 5-годишният срок, за който се избират членовете на Европейския парламент, започва да тече от първото заседание след изборите, обясниха пред “Сега” магистрати. В случая с Йончева откриването на първата сесия на парламента беше на 2 юли 2019 г.

Първата учредителна пленарна сесия на следващия ЕП пък ще бъде след европейските избори, в периода 16-19 юли. Т.е. ако влезе в ЕП, Йончева ще е без имунитет едва около 2 седмици. След това и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов ще трябва да реши дали да поиска имунитета на Йончева от новия състав на ЕП.

Обвинението за пране на пари ѝ беше повдигнато в първите дни на 2019 г. През ноември 2018 г. като главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева, която тогава бе депутат от БСП в националния парламент. Тя сама се отказа от защитата, но през 2019 г. получи нов имунитет вече като евродепутат. Българската прокуратура поиска той да бъде свален от Европейския парламент, но ЕП отказа с разбиващи мотиви, сочейки, че искането на прокуратурата, по онова време вече оглавявана от Иван Гешев, няма юридическа основа и преследва политически цели.

В искането на Цацаров от ноември 2018 г. се обясняваше, че Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери. То е образувано по сигнал от народни представители. Спецпрокуратурата разследва извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорна компания. Още тогава Йончева категорично отрече вина и обяви, че обвинението е политическа поръчка заради разкритията ѝ и нейната работа като депутат.

Тогава тя написа на страницата си във Фейсбук: “Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г. в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична. Правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката – тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре”.

След повдигането на обвинението срещу Йончева, срещу нея започна и проверка от антикорупционната комисия КПКОНПИ, която доведе до иск за конфискация на стойност 158 636 лв. Миналото лято обаче КПКОНПИ се отказа от иска.

За престъплението, в което е обвинена Йончева, се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лв. Това означава, че абсолютната давност за преследването му е 22 г. и 6 месеца. Близо половината от този период вече изтече. В случая вероятността цялата давност да изчете, е огромна, дори Йончева да няма имунитет, тъй като е общоизвестно с каква скорост се движат делата в България. А това, дори и да стигне до съд, със сигурност ще ходи на 3 инстанции.

Елена Йончева създаде най-голям медиен шум в началото на предизборната кампания, след като прие предложението на лидера на ДПС Делян Пеевски да стане част от листата на ДПС за евровота. Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”, но Йончева обяви, че това не ѝ пречи. Тя е в тежък конфликт със соцлидерката Корнелия Нинова, което отряза шансовете ѝ за втори евромандат от БСП.

В листата на ДПС тя е поставена на неизбираемото на пръв поглед пето място.  Водач на листата за Европейския парламент е Джевдет Чакъров, след него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, а четвърти е Танер Кабилов. Очаква се ДПС да вкара трима евродепутати, колкото има и сега, като вероятно двама преди Йончева ще се откажат и тя ще влезе в ЕП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране