19.06.2015 | 12:57
Новият управител на БНБ ще бъде избран на 10 юли
Фалитът на КТБ е достатъчна причина, за да си подаде оставката Иван Искров, казва Менда Стоянова пред БНР

Водещ: Нашият събеседник е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Този разговор ще водим заедно с Марта Младенова. Добро утро и на двете.
Менда Стоянова: Добро утро.
Репортер: Добро утро, г-жо Стоянова, ще има ли днес оставка на Иван Искров, както ви е обещал?
Менда Стоянова: Надявам се да спази не само обещанието, което даде пред мен, и обещанието, което каза пред всички български граждани. Когато има стартирана процедура и воля за избиране на нов управител, той ще си подаде оставката.
Репортер: Обещанието, дадено от Иван Искров, обаче, е да следва процедурите. Можем ли да очакваме да изчака официално да бъде избран този нов управител от парламента, и тогава да си подаде оставката, и кога може…
Менда Стоянова: Всичко, да, всичко можем да очакваме от г-н Искров. Виждате, че вече една година, откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече и в несъстоятелност, там нещата не се решават. В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на Централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита на четвъртата по големина банка след 20 години. Спомняте си, че горе долу преди 20 години бяха фалитите на българските банки, и мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор.
Репортер: Така или иначе, дори да не си подаде оставката, най-късно на 10 юли може да имаме името на новия управител на БНБ. Това го позволява и настоящия закон, нали така?
Менда Стоянова: Да, процедурата вече е стартирана. Вчера изтече срокът, в който трябваше всички парламентарни групи да номинират своите кандидати. Те са четири на брой. Сега имаме срок, в който тези кандидати са на, така да се каже, обществено обсъждане. Техните документи, автобиографии са качени на сайта на Народното събрание, и живот и здраве следващата седмица ще имаме комисия, която ще изслуша тези кандидати. Така че на 10 юли Народното събрание би могло на свое заседание да избере гуверньора от тези четирима кандидати, и това всъщност ще бъде и законовия срок, тъй като съгласно Закона за БНБ мандата на г-н Искров изтича на 10 октомври, а законът дава право….той, неговият наследник да бъде избран не по-рано от 3 месеца, и не по-късно от 2 месеца от тази дата, което означава, че независимо от това дали г-н Искров ще си подава оставката или не, на 10 юли ние бихме могли да изберем новия управител на БНБ, но, разбира се…
Водещ: Важен е този избор, който предстои. Очаквате ли да има консенсус при избора на нов управител, и смятате ли, че ще успеят политиците да определят и направят професионалния избор?
Менда Стоянова: Аз много се надявах изборът на новия управител да бъде с консенсус. Очевидно това няма да се случи, но аз продължавам да смятам, че новият гуверньор ще бъде избран с един значителен брой гласове от народните представители, включително от почти всички парламентарни групи.
Репортер:Трябва ли новият гуверньор веднага да предложи своите номинации за подуправителя с ресор „Банков надзор“? Знаем, че от банковата общност настояват много бързо да бъде избран новия титуляр, и така или иначе се заговори, пък, че ще има политически пазарлък – едните ще подкрепят предложението на другите за управител, а пък после някой от настоящите кандидати, които са изгубили, ще стане подуправител с ресор „Банков надзор“?
Менда Стоянова: Политически пазарлъци за БНБ няма да има и не трябва да има, и не е възможно да има. Това е много голям залог, най-важната институция в страната ни, мисля, че всички вече го разбраха, особено през последната една година, и всякакви политически пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие. Аз наистина се надявам, че новият гуверньор в сравнителни кратък срок след неговото му избиране и влизането му в банката, защото ако г-н Искров все пак не си подаде оставката, новият гуверньор ще влезе чак на 10 октомври. Това трябва да е ясно на всички наши слушатели. Така че в един кратък срок той да предложи своята номинация за подуправител. Знаете, че направление „Банков надзор“ вече доста време е без подуправител, което всъщност до известна степен блокира неговата работа. Не бива да забравяме, че предстоят т.нар. стрес тестове на българските банки. Те трябва да бъдат подготвени добре. „Банков надзор“ е институцията, която е водеща в тази подготовка, така че е наистина ключово важно максимално бързо да се избере подуправител „Банков надзор“.
Водещ: Какви промени в Закона за БНБ бихте подкрепили, след като бъде избран и новият гуверньор на банката?
Менда Стоянова: Аз ,за съжаление, не съм виждала останалите номинации. Те не ми бяха представени, но от разговорите, които г-н Радев водеше с предишните парламентарни групи, на които аз присъствах, определено трябва да кажа, че той би подкрепил, би предложил едно изменение в Закона за банките, което наистина да даде възможност на управителния съвет да осъществява по-сериозен контрол върху подуправителя с /…/ различните направления, така че да не са съвсем безконтролни, така че да не се случва това, което се случи, видите ли /…/ е виновен, и никой друг нито чул, нито видял…
Водещ: Целта е да не се размива отговорността. Това ли казвате?
Менда Стоянова: Знаете ли, преди години, когато се смени моделът на управление на БНБ, преди това колективният орган, Управителният съвет изцяло носеше отговорността, и както обикновено когато имаме отговорност на колективен орган, имаме и колективна безотговорност. След това, пък, се смени моделът, и изцяло отговорността премина към съответните подуправители ресорни, съответно, но мисля, че прекалено голяма самостоятелност… от едната крайност преминахме на другата, и смятам, че Управителният съвет трябва да върне някои свои функции, основно по контрол и отчетност на тези подуправители, за да носи и той своята отговорност, както и да осъществява превенция за това да не се случи КТБ 2.
Репортер: Г-жо Стоянова, освен частта с Управителния съвет и отговорностите, които носи всеки един от неговите членове, ще има ли други промени в Закона за БНБ, защото знаем, че реално той не е променям от 1997 година, изключвайки тази поправка, която направихте с мандата – това че новият член ще има нов мандат, ако някой предсрочно си подаде оставката. Това реално е промяна, направена заради Иван Искров.
Менда Стоянова: Не само заради Иван Искров, макар че поводът беше Иван Искров. Трябва да кажа, че Законът за БНБ е изцяло синхронизиран с изискване директивите на Европейската централна банка. Много малко са пунктовете, в които държавите имат самостоятелност да решават един или друг вариант. Между другото това, което направихме като промяна, което /…/ допуска, е препоръка на Европейската централна банка още от 2010 година, но така или иначе този закон не беше променен. Така че не бихме могли да правим кой знае какви промени, но смятам, че това, за което говорихме досега, е в прерогативите на българската държава и на нейното виждане за начина, по който трябва да се управлява централната й банка.
Водещ: Последен въпрос – смятате ли, че резултатите от доклада на специалната комисия за КТБ, които очакваме до седмица, стана ясно вчера, ще извадят цялата истина за КТБ наяве?
Менда Стоянова: Надявам се, но аз мисля, че тя – истината за КТБ вече е излязла наяве. От доклада се научават някои факти и подробности. Знаете, че има внесено предложение за най-популярно казано отпадане на банковата тайна за вложители и кредитори на фалирали банки. Там се предлага и текст, в който този доклад също ще може да бъде публично оповестен. От там ще научим някои конкретни факти и някои конкретни данни, но мисля, че на цялото общество за тази една година стана ясно по какъв начин институциите са се провалили, и са допуснали да се случи фалита на четвъртата по големина банка, и всяка една от институциите, всъщност, ще получи своята оценка в доклада, но мисля, че няма институция, която да си е свършила работата.
Водещ: Благодаря ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране