03.07.2016 | 21:09
Ну, волки, погодите!
Дозираме мерките за сигурност, за да не изпаднем в интровертност на националния дух

“В зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти.”

Росен Плевнелиев

***

Фокус: Г-н Андреев, много неща се случиха през последните дни на родна земя, а и в световен мащаб. Нека първо да започнем с шествието на рокерите “Нощни вълци” през България, което създаде огромно напрежение. Каква беше главната цел на шествието и защо провокира изникването на толкова неприятности?

Методи Андреев, бивш началник на досиетата, бивш костовист, бивш надеждинист, актуален гербав депутат: Групата за натиск към парламента пуснахме писмо, изпратено до МВР, МВнР и до председателя на ДАНС, с което изразихме мнение, че това мероприятие има потенциал да предизвика напрежение и противопоставяне. Трябва да е ясно, че по принцип рокерите са хора, които са свободни по дух. Те не служат на политика, те не са част от хибридни атаки. Това са хора на свободния дух и демокрацията. Не мога да разбера каква идея носят със себе си тези рокери, наречени “Нощни вълци”, след като България ясно е заявила, че е част от обединена Европа. Ние не искахме тези рокери да бъдат спирани, защото знаем, че една от най-големите ценности на Европа беше свободното придвижване на хора. Но ние не искахме също тези хора да показват как трябва да живеем ние, каква да бъде нашата ценностна система, какъв да е нашият начин на живот, каква да е нашата демокрация. Ние това сме си го избрали. (…) Всъщност рокерската група си постигна своето. Видяхте в Бургас и София колко напрежение и полиция имаше. Аз не виждам смисъл от такъв вид реклама на тяхната идея за общ славянски съюз. Тази своя идея могат да си я пропагандират в места, където имат съответната почва и съответното разбиране в обществото. Нашето общество категорично си е казало – ние може да сме православни християни, може да сме славяни и така нататък, но важното за нас е, че ние сме европейци. КАТО ЦЯЛО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЛАСТИ НЕ ОДОБРЯВАТ ТАЗИ ИНИЦИАТИВА на руските рокери. (…)

Фокус: Заговорихме за “спящи клетки” и възможни атентати. Турция отново бе разтресена от терористични атаки. Как ще коментирате поредния зверски акт? Какви са възможните причини за него?

Методи Андреев: (…) След този атентат в Истанбул турските власти предприеха драконовски мерки. Разбира се, ние имахме изслушване на службите за сигурност. Службите казаха, че, общо взето, засега на територията на страната няма засечена опасност от терористични актове. Както се казва, кодът е зелен, нормална дейност при нормални обстоятелства и условия… Може би ще се увеличат мерките за сигурност в България, но сега не трябва да се преувеличава, защото те могат да превърнат държавата ни в заден двор на затвор. Ако спрем всякакви комуникации и движение, най-вероятно нищо няма да се случи. Но все пак намесата на държавните органи, гарантиращи сигурността, трябва да бъде дозирана. Всеки може с много тежки ограничения да гарантира нечия сигурност. Но тук майсторството е да намериш онзи приемлив оптимум, който безспорно ще ограничи свободата на българските граждани, но няма да им пречи да се чувстват действително като граждани на свободна европейска и демократична държава. Не бива да говорим, че в България може да има терористичен акт. Даже мисълта за това нещо не трябва да бъде дори артикулирана. (…) По-лесно се говори в България за заплаха от “Ислямска държава”, но никой не пояснява какво е това хибридна война, кой я води и каква е целта й. Как се води битка с тази хибридна война, не искаме да питаме, защото това е работа на службите на сигурност в България. Русия води тежка силна хибридна война на територията на Европейския съюз, която чрез внушения цели да създаде евроскептицизъм, съмнение в избора на много европейски държави, цели да подкопае единството на съюза. Хибридна война се води и на територията на България. Това е много важно да се разбере. (…) Ето и тези рокери “Нощни вълци” са част от тази хибридна война.

1 коментар

  1. Яна каза:

    Не ми се гледат карикатури сутрин рано.Този е добре дресиран папагал,отглеждан прилежно в красивото градче до София,Банкя се зове!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране