06.11.2015 | 11:11
Някои смятат, че Борисов е тъп като тях, но аз не мисля така
От две седмици успокоявам Цветан Цветанов, казва лидерът на ДСБ

Радан Кънев коментира тази сутрин, че ГЕРБ и Реформаторският блок е трябвало заедно да празнуват резултата от местния вот и да се черпят, а не да изпадат в „извинения и закачки“. Той определи разговора между него, Петър Москов и премиера Бойко Борисов като много сериозен и че са се разбрали, че тонът, зададен в нощта на първия тур на изборите, вреди на държавата.

Кънев изгледа част от вчерашното интервю на Цветан Цветанов в сутрешния блок на Нова тв, в което той казва, че емоционалното състояние на РБ не съответства на резултатите и че ако той е бил шеф на предизборния им щаб, при такива резултати щял да си подаде оставката.

Цветанов вчера отправи и намеци, че в Добрич реформаторите са раздавали ваучери за „едни аптеки“, че токът на ромската махала е платен и намекна да се провери в ромските секции какъв е резултатът на Блока.

Кънев коментира, че „това са вече две седмици“ и че въпреки всичко той няма да влиза в лош тон. „Примерно в нощта на втория тур имаше едно пренапрягане на база лични отношения. Борисов и Москов са близки – това го знае цяла България. Дето се казва, аз моето приятелство с Москов от 10 години не го афиширам така. И в един момент, когато личните отношения станат твърде публични, се пренасят в публичното пространство. Единият пуснал статус,  другият изригнал срещу статуса… Всъщност политически проблем няма – каза Кънев в коментар на прословутия пост на Москов „Плевен падна“, който видимо вбеси Борисов. Аз не си позволявам. Две седмици се опитвам да успокоявам Цветанов. Ако критерият са т.нар. ромски секции, значи ГЕРБ са купили много във Варна. Само че аз не го казвам това нещо… 95%“, отговори на удара Кънев.

Той определи всичко случващо се като опити „на Цветанов и Местан и някакви псевдомедии, които заливат българите с платени публикации“ да внушат, че РБ не е успял на изборите. Това обаче се сблъсквало „с безмилостните числа“.

 На въпрос  защо е сложил Цветанов и Местан в една група, той отговори:

– Ами, защото говорят едно и също и – забележете – с едни и същи неверни числа.

– Е, какво правите в коалиция?!

– Ами управляваме държавата… Ние сме длъжни не да празнуваме победа, или да жалим в някой областен център, все едно е свършил светът, а сме длъжни с новото доверие да управляваме по-добре – каза Кънев.

Аз в тия реакци, персонални, виждам наранено самолюбие. Само че това не е спорт – в спорта играем за самолюбието си – да ни ръкопляска публиката. Властта или е грабеж – воюване кой да краде парите на данъкоплатците, или е отговорност – как живеят хората.

Той допълни, че именно това наложило разговора с Борисов, за де се успокоят и да се поздравят най-после след цели две седмици, че няма нито една червена крепост в областните центрове.

На Кънев бе припомнено и изказване на Лютви Местан, че тезата за добрите резултати на РБ са карикатурни и жалки.

„Много нерви, много опорни точки, защото не се получи това, което предвещаваха. Ние търсихме коалиции в цялата страна – максимално широки. Ние знаехме, че това е печеливш модел“, каза Кънев.

И пак попита за какво служи властта – дали, за да се разпределят еврофондовете и 30 % да остават в този, който ги разпределя (без да стане ясно за коя политическа сила говори, б.р.), или за да се случат важните неща, сред които изреди съдебната реформа, антикорупционното законодателство и т.н.

На второ напомняне, че сякаш причислява Цветанов към тези, срещу които РБ се бори, той отговори:

„Хора, които се отклоняват от реформите, хора, които искат властта да се упражнява както досега дълги години, без да се отърсва от корупцията, има и в ГЕРБ, има ги и в нас. Макар и в много по-малък процент… Преобладават в БСП и ДПС, където никой не се съмнява, че има и доста читави хора. Но не е моя работа да съдя кой е честен в политиката, кой не. За това, надявам се, че има прокуратура.

Кънев допълни, че ставащото е сценарий, който са си били написали едни кръгове, надявайки се, че РБ ще се провали и сега си го разгръщат, без да отчитат реалностите – че им липсва най-важното парче от пъзела.

Знаете ли по какво се познава тъпият човек? Тъпият човек се познава по това, че не може да си смени стратегията, когато се сменят обстоятелствата. България, слава Богу, се ръководи от тъпи хора – може би са силни, може би имат пари, но не умеят да си сменят стратегията.

Едни медии в момента, които казват, че полицейските протести трябва да доведат до оставка на правителството – това са същите медии, които свалиха Борисов през 2013 г., които му спретнаха Костинброд, които лъжат хората, че ГЕРБ ще управлява с ДПС…  Защото считат, че и Борисов е тъп като тях. Само че моите впечатления са, че не е така. Той вижда, че му претоплят същата манджа.

По повод твърденията на бившия ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов, че партията е била предупредена да изтегли 1 млн. лв. 5 дни преди падането на КТБ, Кънев каза, че за последно ще повтори коментара си. А той е, че ДСБ е имала отдавна 1 млн., към неговото избиране през 2012 г. са били 300 000, а през лятото на 2014 г., когато банката е паднала, той е знаел само за 40 000, защото тогава движението не е имало субсидия и всъщност само е харчело.

„Аз такива пари не съм виждал. Партията нямаше такива пари – каза Кънев.

Между другото г-н Войнов е бил врачка на някакви позиции вътре в КТБ… Не искам да коментирам човек, който съм разкарал за некомпетентност и несъобразяване с преки нареждания, който човек след като го махнахме от партията се яви на избори като противник на тази партия и взе няколкостотин гласа. Ако ще, да ме съди – аз ще го нарека лъжец. Защото не може да ходиш да плюеш срещу хората, които са ти плащали заплатата.

Той добави, че не е чувал какви са били отношенията между Иван Костов и Цветан Василев и че няма идея къде Костов си е държал парите.

– Е, не сте ли уязвими от това – попита водещата.

– Естествено, че не сме уязвими – какво общо имаме ние с КТБ – каза Кънев.

– През Иван Костов нямате ли?

– Ами не.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране